Clinton besluit vandaag; EU dreigt VS met acties tegen Cubawet

ROTTERDAM, 17 JULI. De Europese Unie dreigt Amerikaanse zakenlieden de toegang tot haar lidstaten te ontzeggen als president Clinton later vandaag de omstreden Helms-Burton Act bekrachtigt die zaken doen op Cuba door buitenlandse bedrijven bestraft.

Dat is een van de mogelijke vergeldingsmaatregelen op een lijst die gisteren het fiat kreeg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De andere mogelijke Europese tegenmaatregelen behelzen: het indienen van een klacht bij de World Trade Organisation tegen de nieuwe Amerikaanse wet; het gebruiken of invoeren van wetgeving binnen de Europese Unie om de extra-territoriale effecten van de Amerikaanse wetgeving te neutraliseren; en het opstellen van een 'zwarte lijst' van Amerikaanse bedrijven, die gebruikmaken van de Helms-Burton Act. Die stelt Amerikaanse burgers en bedrijven in staat naar de Amerikaanse rechter te stappen om buitenlandse bedrijven aan te klagen die destijds door Fidel Castro onteigende bezittingen exploiteren.

Witte Huis-woordvoerder Mike McCurry beschuldigde de Europeanen er gisteren op zijn beurt van dat zij herhaalde Amerikaanse oproepen tot hulp bij het isoleren van het Cubaanse regime negeren. “Onze bondgenoten draaien de zaak om door eerst te klagen over de Amerikaanse wet in plaats van mee te werken bij de isolatie van Cuba.” Waarna McCurry de Europeanen opriep: “Help ons het Cubaanse communisme naar de afvalbak van de geschiedenis te verwijzen waar het thuis hoort.”

De Helms-Burton Act, genoemd naar zijn indieners, werd afgelopen maart door het Congres ingediend nadat Cuba een maand eerder twee vliegtuigjes met Cubaanse ballingen had neergeschoten die toen een demonstratieve vlucht nabij de Cubaanse kust uitvoerden. De wet werd toen al voorlopig ondertekend door Clinton. Maar tot woensdagmorgen 6 uur heeft hij de gelegenheid om de wet via een 'waiver' op te houden. Clinton staat aan de vooravond van verkiezingen en kan de steun van de Cubaanse gemeenschap verwerven door de wet te bekrachtigen. Maar het persbureau Reuter meldt vanuit Washington dat de president aanstuurt op een middenkoers in een poging Cubaanse ballingen en Europeanen zoveel mogelijk te ontzien.

EU-commissaris Leon Brittan (Buitenlandse Handel) toonde zich gisteren zeer verheugd over het resolute optreden van de Unie maar ontkende dat het conflict leidt tot een crisis in de relaties EU-VS.