Chirac schokt Parijse universiteit

PARIJS, 16 JULI. Jacques Chirac, burger-keizer, heeft zondag soeverein bekend gemaakt dat de universiteiten Paris VI en VII vòòr het eind van het jaar verhuisd zullen zijn. Reden: de hoge asbest-graad van de campus in Jussieu, vlak achter het Institut du Monde Arabe aan de linker Seine-oever.

Gevolg: verbijstering bij 50.000 studenten en docenten die jaren om maatregelen hebben gevraagd.Toen een wetenschappelijk rapport kort geleden vaststelde dat asbest in Frankrijk jaarlijks voor 2.000 doden zorgt en moet worden verwijderd uit huizen en kantoren, verklaarde de Franse regering de oorlog aan de asbest. Beter laat dan nooit, was de reactie van actiegroepen en deskundigen.

Op de campus van Jussieu, waar de universiteiten Pierre-et-Marie-Curie (Paris VI) en Denis-Diderot (Paris VII) in 220.000 vierkante meter zijn gehuisvest, werd bijna opgelucht adem gehaald. Jaren spandoeken, bezettingen en petities leken toch nog ergens goed voor. Het immense complex - de bouwstijl is modern-uit-de-jaren-zeventig - oogt grauw. De constructie is een toonzaal van asbest-toepassingen.

Nu het staatshoofd in zijn jaarlijkse bericht aan de natie, op de nationale feestdag 14 juli, de subiete sluiting van het complex heeft bekend gesteld, slaken de academische autoriteiten kreten van verbijstering. Al die tijd gaf de regering niet thuis en nu moet een heel netwerk van collegezalen, bibliotheken en research-laboratoria in een paar maanden worden opgepakt en op een onbekende locatie worden ingericht.

Jussieu moet vier jaar werkzaamheden ondergaan om alle asbest weg te krijgen, dus terugkeer van de twee universiteiten is nauwelijks aan de orde. De Expo Bercy, een weinig gebruikt tentoonstellings-complex wordt als alternatieve locatie genoemd, evenals de bouwputten naast de nog steeds niet geopende nieuwe Bibliothèque de France, ook in het oostelijk deel van Parijs aan de Seine. Het zijn vage onroerend goed-ideeën zonder enige universitaire logica. Voor de café's, krantewinkeltjes en andere bedrijvigheid rond de huidige campus is de verhuizing een doodssteek.

Maar het staatshoofd heeft gesproken en de minister van onderwijs voert de beslissing uit. Een speciaal team moet de verkassing naar ergenshuizen regelen. Wie weet smeken de asbest-actievoerders in het najaar of zij nog wat langer in Jussieu mogen blijven. Liever nog wat stofdeeltjes inademen dan het universitair bedrijf zien verkruimelen onder zoveel presidentiële daadkracht.

    • Marc Chavannes