Chef de mission maakt stampij over bedden

ATLANTA, 16 JULI. De Nederlandse chef de mission André Bolhuis is gisteren in het olympisch dorp in Atlanta zo boos geworden op het organisatiecomité van de Spelen, dat hij een demonstratieve actie voerde. Bolhuis wilde twaalf bedden buiten neerzetten uit protest tegen de confiscatie van een volledig appartement van de Nederlandse ploeg, die vrijdag aan de Olympische Spelen begint.

Nederland is met een grote afvaardiging vertegenwoordigd bij de Centennial Games in Atlanta: 242 sporters en 77 directe begeleiders zoals coaches, artsen en fysiotherapeuten.

ACOG, het organisatiecomité, zegde Nederland ook 319 plaatsen toe in het olympisch dorp, gevestigd in de campus van de universiteit Georgia Tech. Maar wegens ruimtegebrek dwong de organisatie de Nederlandse equipe een appartement met twaalf bedden in te leveren. Die moesten de Nederlanders maar inschuiven tussen de bedden in de andere appartementen.

Bolhuis protesteerde heftig, vooral omdat het Nederlands Olympisch Comité voor alle voorzieningen al had betaald. Toen de protesten op niets uitliepen, ontstak de chef de mission in woede. Hij gaf de hulpdiensten in het dorp opdracht de twaalf bedden buiten neer te zetten, om aan te geven dat twaalf Nederlandse sporters de Olympische Spelen in de buitenlucht moesten doorbrengen. Het personeel kreeg van ACOG opdracht dit niet te doen. In de avonduren werd besloten om vandaag verder te praten. (ANP)