Boeren belaagden inspecteurs van AID

DEN HAAG, 16 JULI. Boeren hebben gisteren in Lunteren en in het Groningse Marum medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) belaagd. In Lunteren werden twee AID-inspecteurs van het erf verdreven die proces-verbaal kwamen opmaken bij een veehouder die uit protest tegen het voorgenomen mestbeleid zijn mestboekhouding weigerde in te leveren.

In Marum vond een AID-medewerker zo'n vijftien varkenshouders en sympathisanten tegenover zich. Toen de controleur met zijn auto daar een boerenerf opreed, zetten boeren met trekkers en een vrachtwagen de toegangswegen naar de openbare weg af. De AID'er mocht na een gesprek gaan, maar moest zijn auto achterlaten.

De woede van de boeren is gewekt doordat het ministerie van Financiën in opdracht van het ministerie van Landbouw beslag heeft laten leggen op bankrekeningen van tweehonderd veehouders die weigeren een mestoverschotheffing te betalen.

De AID'ers hebben met de blokkades van de bankrekeningen echter niets te maken. “Maar zowel de deurwaarders als de AID-inspecteurs werken voor dezelfde opdrachtgever, het ministerie van Landbouw”, aldus een woordvoerder van het actiecomité 'Wij zullen doorgaan'. De Rabobank, die 90 procent van de agrariërs tot klant rekent, helpt de getroffen boeren om “binnen wettelijke kaders” toch hun betalingsverkeer te kunnen laten voortzetten.

Volgens het ministerie van Landbouw gaat het niet om een 'bancaire truc' en is er overleg geweest met de Rabobank over de aard van de regeling. Juristen van het ministerie onderzoeken de regeling.

Waarnemend voorzitter F. Meulenmeesters van de stichting 'Wij zijn het zat' is enthousiast over de medewerking van de bank: “Van de rekeningblokkade blijft feitelijk weinig overeind.”

Uit protest tegen de strenge overbemestingsnormen van de ministers Van Aartsen (Landbouw) en De Boer (Milieu) weigeren zo'n 5.500 veehouders een verplichte mestheffing af te dragen.