Beurzen omlaag na val op Wall Street

AMSTERDAM, 16 JULI. Een nieuwe koersval van 2,9 procent op Wall Street heeft vanmorgen geleid tot forse koersdalingen op de Europese effectenbeurzen. In Amsterdam kelderde de AEX-index 16,8 punten (3,12 procent), na gisterenmiddag al 7,8 punten lager te zijn gesloten.

Daarmee stond de beursindex vandaag om 13 uur op 522,4 punten. Dat is de laagste stand sinds maart van dit jaar en is 9,4 procent onder het koersrecord van 6 juni van dit jaar.

Op Wall Street moest het Dow Jones-industrieel gemiddelde met ruim 161 punten terug tot 5349,51 punten, na nieuwe paniek over tegenvallende winsten in de technologiesector. De koersen op de elektronische beurs Nasdaq, waar veel technologiebedrijven genoteerd staan gingen gisteren met 3,92 procent naar beneden, de grootste val sinds 1991.

Ook de verwachting van een officiële renteverhoging drukte de stemming in New York. Met de daling van de aandelenkoersen gisteren is de totale stijging van het Dow Jones-gemiddelde sinds 28 januari van dit jaar weggevaagd. De koersval was in punten gerekend de op drie na grootste in de geschiedenis.

Analisten zagen vanmorgen nog geen teken dat de verzwakking van de aandelenkoersen op Wall Street ten einde is. Meer bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal en het oordeel dat voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken donderdag voor het Amerikaanse Congres geeft over de toestand van de economie moeten meer duidelijkheid geven over het beleggingsklimaat. Amsterdam behoorde vanmorgen tot de zwaarst getroffen beurzen in Europa. In Frankfurt daalde de DAX-index met 3,09 procent. De Duitse aandelenbeurzen sluiten vroeg in de middag, waardoor gisteren de lagere opening op Wall Street niet werd meegenomen. In Parijs daalde de CAC-index met 2,35 procent en kwam onder het niveau van 2000 punten terecht. Londen ging 1,95 procent naar beneden.

Pagina 13: Dollar lijdt onder val Wall Street

In Japan daalde het Nikkei-gemiddelde met 1,6 procent. Analisten gaan doorgaans niet uit van een verband tussen de Japanse en Amerikaanse aandelenmarkten. De verwachting dat de officiële rentetarieven in Japan omhoog zullen gaan van het huidige lage niveau van 0,5 procent, werd beschouwd als de belangrijkste oorzaak van de koersval, met Wall Stret als katalysator. De andere Aziatische beurzen en de beurzen in Latijns-Amerika leden onder de koersval in New York, met Sao Paulo als een van de uitschieters met een koersval van 3 procent.

De Amerikaanse dollar noteerde vanmorgen onder 1,69 gulden, 2,5 cent lager dan het slot van gisteren. De vlucht van beleggers in de Duitse mark en de yen werd op de valutamarkt beschouwd als de oorzaak van de dollar-zwakte. Ook tegenover de yen noteerde de dollar lager.

Obligaties in de VS konden, in tegenstelling tot eind vorige week, niet profiteren van de zwakte op de aandelenmarkt. Ook in Europa waren de obligatiekoersen lager, maar de koersval stond niet in verhouding tot die van de aandelenkoersen. De Nederlandse obligatiemarkt, die de laatste weken wat verzwakte ten opzichte Duitsland, deed het vanmorgen beter dan de Duitse obligatiemarkt.

De daling van de aandelenkoersen zette vanmorgen in Europa door tot aan het middaguur. Van een pas op de plaats, die vaak rond het middaguur plaats vindt, was nergens sprake. Bij de handel in Amerikaanse aandelen in Londen waren de meeste Amerikaanse blue chips vanmorgen onveranderd tot lager. Alleen technologie-aandelen noteerden iets hoger.