Belegger zoekt dekking in gepaste bunker

ROTTERDAM, 16 JULI. Voor analisten die in de afgelopen maanden hebben meegesurfd op de opwaartse golf van het Damrak is het uur van de waarheid aangebroken. De AEX-index van belangrijkste aandelen belandde vanmorgen met een verlies van bijna 15 punten (2,73 procent) op 524,57 punten, het laagste niveau sinds 18 maart. Maandenlang was het voor analisten vrijwel onmogelijk verkeerde keuzes te maken. Nu kloppen de beleggers bij hen aan. In welke bunker moeten zij schuilen als de bom valt?

Sinds vorige week vrijdag, toen de koersen op Wall Street een eerste klap van ruim twee procent moesten incasseren, heeft de AEX bijna 6 procent ingeleverd. Voor aandelen in de technologiesector, in de Verenigde Staten zwaar getroffen, is er sindsdien geen houden meer aan. De koers van aandelen als Getronics, Philips, Baan en ASM Lithography is in anderhalve week met tussen de 10 en 15 procent gekelderd.

Zware klappen waren er vanmorgen voor onder meer Heineken, Koninklijke Olie en Unilever. Wegens de goede verhandelbaarheid zijn veel van deze internationals opgenomen in de speculatieve portefeuille van Amerikaanse en Britse zakenbanken. Als de kansen keren worden deze aandelen als eerste verkocht.

Van de 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs is er geen enkele de afgelopen anderhalve week ongeschonden doorgekomen. Voor uitgevers Wolters Kluwer en Elsevier bleef het verlies echter beperkt tot enkele procenten. Ook Koninklijke Olie en KLM hielden goed stand met verliezen van minder dan drie procent. Uitgevers en bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie behoren tot de zogeheten defensieve waarden die minder gevoelig zijn voor stormachtige ontwikkelingen op de financiële markten. Vaak krijgt de bezitter ervan een hoog dividend dat onafhankelijk van eventuele koersdalingen kan worden geïncasseerd.

Aandelen als KPN en KLM, die de laatste maanden zijn achtergebleven, bieden mogelijk een alternatief als de koersverliezen aanhouden.

“Ook bedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelen of de detailhandel bieden nu een vluchthaven”, zegt F. de Boer van Suez Nederland. De sterke groei van de bestedingen in de detailhandel, die het CBS gisteren bekendmaakte, geeft deze aandelen een steuntje in de rug. Ondanks de profit warning die Koninklijke Bijenkorf vorige week naar buiten bracht wegens een tegenvallende omzetontwikkeling bij kledingzaken lijken de vooruitzichten voor deze sector beter dan gemiddeld.

Bedrijven met goede winstverwachtingen als Ahold, Océ van der Grinten en de uitzendbureaus bieden geen alternatief wanneer de koersdalingen aanhouden. Zo kelderde het aandeel Randstad vanmorgen met 7 gulden tot 120 gulden. De koers van deze zogeheten groei-aandelen is dit jaar scherp opgelopen, omdat beleggers graag wilden betalen voor de winsten die deze bedrijven in de (verre) toekomst verwachten. Als de lange rente oploopt worden de goude bergen die over een aantal jaren zijn beloofd volgens B. Nienhaus van effectenbank Stroeve echter snel minder waard. ING en ABN Amro hebben de koers sinds vorige week met meer dan negen procent zien afbrokkelen. De verlaging van de voorschotrente, vorige week door De Nederlandsche Bank (DNB), zit deze aandelen dwars. “Het sentiment rond de financiële waarden is weg”, zegt De Boer van Suez.

Nu Amerikaanse en Britse beleggers zich van het Damrak afkeren, lijkt voor Nederlandse institutionele beleggers als de pensioenfondsen ABP (ambtenaren) en PGGM (zorgsector) het moment aangebroken om in te stappen.

Sommige hebben de aankopen in de afgelopen maanden uitsgesteld, omdat de koersen te ver waren opgelopen. Er wordt echter nog geaarzeld. PGGM heeft in elk geval nog niet besloten.

“Ze zitten nog in vergadering bijeen”, zegt De Boer.

    • Michiel van Nieuwstadt