Zeventien gewonden bij bomaanslag; Arrestaties Londen na geweld Noord-Ierland

LONDEN, 15 JULI. Een gecombineerde eenheid van Britse politie en de binnenlandse veiligheidsdienst heeft vanmorgen in Londen een onbekend aantal mensen aangehouden op verdenking van terrorisme.

Bij die operatie werd een grote hoeveelheid materialen aangetroffen die bij de produktie van bommen worden gebruikt.

De arrestaties volgen op een roerig weekend in Noord-Ierland, dat vrijdag en zaterdagnacht opnieuw door een golf van geweld werd getroffen. Zeventien mensen raakten gewond bij een bomaanslag op het Killyhevlin hotel in Enniskillen waar een trouwreceptie aan de gang was.

In Londonderry overleed de 35-jarige Dermot McShane nadat hij tijdens onlusten door een legervoertuig tegen een muur geplet was. Martin McGuinness, vice-president van Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Ierse leger, beschuldigde politie en militairen van “onvervalste moord”.

Na een relatief rustige nacht waren Londen en Dublin vanmorgen druk doende weer één front te vormen om het Noordierse vredesproces te redden. De Ierse regering had de afgelopen dagen het Britse beleid in Noord-Ierland zwaar gehekeld. Het Britse kabinet had boos en beledigd op die kritiek gereageerd. De Britse minister voor Noord-Ierland, Patrick Mayhew, zou vanmiddag in het Lagerhuis verantwoording afleggen voor het besluit van vorige week donderdag om een protestantse Oranje-mars alsnog door een katholieke buurt te laten trekken terwijl dat eerst verboden was.

De Labour-woordvoerder voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, beschuldigt de regering van “gebrek aan politiek leiderschap”. Volgens Mowlam heeft ze een jaar lang tevergeefs gepleit voor een onafhankelijke commissie die een regeling moest treffen voor protestantse optochten door katholieke buurten, een voorstel dat door de hoofdcommissaris van de Noordierse politie gesteund werd. Afgelopen weekend verklaarde Mayhew dat hij de instelling van zo'n commissie overweegt.

De IRA spreekt tegen dat zij verantwoordelijk is voor de explosie in Enniskillen, de eerste bomaanslag in Noord-Ierland sinds de IRA bijna twee jaar geleden besloot tot een staakt-het-vuren.

Ook een splintergroep van de IRA die aanvankelijk als dader genoemd werd, ontkent elke betrokkenheid. Gerry Adams, president van Sinn Fein, vermoedt dat er “een vies spelletje” wordt gespeeld om de republikeinen in diskrediet te brengen. De bomaanslag bedreigt het staakt-het-vuren van de unionistische paramilitairen die, anders dan de IRA, de wapens een half jaar geleden niet weer opgepakt hebben. Bill Hutchinson van de Progressive Unionist Party die nauwe banden onderhoudt met de protestantse paramilitairen, waarschuwde dat een opleving van de oorlog tussen de terreurorganisaties “bloediger zal zijn dan alles wat Noord-Ierland in de laatste dertig jaar heeft meegemaakt.”