Zeker zestig doden in India bij viering feestdag van hindoes

NEW DELHI 15 JULI. De feestelijke viering door honderdduizenden hindoes van een nieuwe maan onder een volgens hen zeer gunstig gesternte is vanmorgen in twee Indiase steden op een tragedie uitgelopen. Zeker zestig mensen kwamen om het leven, toen ze door een opdringerige en zeer talrijke menigte onder de voet werden gelopen.

De meeste doden vielen in de plaats Ujjain in de centrale deelstaat Madhya Pradesh. Ujjain is voor hindoes een van de meest heilige plaatsen van India. Volgens de politie verloren daar ten minste 39 mensen het leven.

Volgens ooggetuigen vielen de meeste slachtoffers in Ujjain, toen na lang wachten de deur naar een ondergrondse tempel voor de god Shiva openging, de schepper en verdelger uit het hindoe-pantheon. Velen gleden uit op de gladde marmeren trap en werden vervolgens verpletterd in het gedrang. Anderen zouden aan hun eind zijn gekomen toen de door politie aangebrachte versperringen het begaven waarlangs duizenden pelgrims op weg waren naar de tempel.

Het andere incident deed zich voor in de plaats Hardwar in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh. Ook dit is een voor hindoes uitermate belangrijke plaats omdat hier de heilige rivier de Ganges de vlaktes van Noord-India binnenvloeit. In totaal hadden zich hier naar verluidt niet minder dan anderhalf miljoen pelgrims verzameld om een ritueel bad in de rivier te nemen. Bij het gedrang van de mensenmassa's langs de rivier vonden eveneens zeker 21 mensen de dood, achttien van hen vrouwen. Sommigen van hen zouden ook zijn verdronken.

Het was 27 jaar geleden dat de hindoes, voor wie de stand van de sterren vanouds van het grootste belang is geweest, dit zelfde feest voor het laatst hadden gevierd. Vooral in de belangrijkste heilige plaatsen komen er bij zulke gelegenheden onvoorstelbare menigten op de been.

Het is niet voor het eerst dat er doden bij vallen. In de zuidelijke stad Kumbakonam kwamen in 1992 op een religieuze feestdag vijftig mensen om het leven.

    • Floris van Straaten