Winst Siemens stijgt acht procent in negen maanden

COMO, 15 JULI. Het Duitse elektro- en elektronicaconcern Siemens is na negen maanden goed op weg zijn winstdoelstelling over het hele boekjaar te bereiken. De vanmorgen naar buiten gebrachte cijfers gaven een resultaat na belastingen te zien van 1,65 miljard mark. Dat komt neer op een groei van 18 procent vergeleken met dezelfde negen-maandse periode in het vorige boekjaar.

Aan het begin van het huidige verslagjaar liet president-directeur Heinrich von Pierer van Siemens weten ongeveer eenzelfde winstgroei na te streven als vorig jaar. Toen kon hij pronken met een groei van 26 procent tot 2,1 miljard mark. Het boekjaar van Siemens begint op 1 oktober.

Gemeten aan omzetgroei en toename van de orderontvangst scoorde Siemens in de eerste drie kwartalen van 1995/96 beter. De revenuen bedroegen 64,5 miljard mark, een toename van 7 procent, terwijl vorig jaar een groei van 5 procent werd geboekt. De orderontvangst viel met 72,8 miljard mark 9 procent hoger uit, nadat Von Pierer over het vorige verslagjaar een groei van 4 procent had gemeld.

De groei in de omzet en de orderontvangst kwam nagenoeg geheel voor rekening van het buitenland. In eigen land werd Siemens geconfronteerd met een vermindering van de activiteiten in de bouw en met een zwakkere vraag naar kapitaalgoederen. De nieuwe bestellingen lagen met 27,7 miljard mark niet meer dan 1 procent boven de vergelijkbare periode vorig jaar en de omzet van 25,2 miljard mark op de thuismarkt betekende zelfs een vermindering van 3 procent.

Buiten de deur noteerde Siemens daarentegen dubbele cijfers. De omzet groeide met 15 procent tot 39,3 miljard mark. De nieuwe orders van vreemde bodem vertegenwoordigden een waarde van 45,1 miljard, een toename van 14 procent.

De hoogste cijfers haalde Siemens in de regio rond de Grote Oceaan en Azië, waar het bedrijf met 7,9 miljard mark 30 procent meer orders binnensleepte. In de Verenigde Staten resulteerde de krachtig groeiende economie in een groei van de orderstroom met 14 procent tot 8,9 miljard mark.

Het best presteerde de divisie openbare communicatienetwerken. Deze tak wist te profiteren van het digitaliseren van het Duitse systeem en van de snelle groei in Oost-Europa en Zuidoost-Azië. De omzet klom met 12 procent tot 7,8 miljard mark, terwijl de orderstroom met 10,4 miljard mark 37 procent hoger lag. Particuliere communicatiesystemen deed hiervoor niet veel onder met een omzetgroei van 18 procent tot 6,0 miljard mark en een toename van nieuwe bestellingen van 21 procent tot 6,2 miljard mark.

De divisie energie-opwekking meldde vooral veel vraag naar centrales die gestookt worden op fossiele brandstoffen. Dat leidde tot een groei van de orderontvangst van 16 procent tot 6,5 miljard mark. De Siemens-divisie KWU moest evenwel een omzetvermindering van 3 procent tot 4,9 miljard mark verwerken.

Wisselende berichten kwamen ook van de divisies halfgeleiders en componenten. De behoefte aan geheugenchips “is duidelijk aan het dalen”, terwijl het klimaat in componenten die niet in de micro-elektronica worden gebruikt “afgekoeld” is. De activiteiten voor onderdelen voor de telecommunicatie en voor chipkaarten laten volgens Siemens daarentegen “een gezonde expansie” zien. (ANP)