VOORHEEN PRINCE

Voorheen Prince: Chaos and Disorder (Warner 9362-46317-2)

Het is zomer en dus tijd voor de jaarlijkse cd van Voorheen Prince. Als het aan het Symbool zelf lag, verscheen er ook iedere winter, voorjaar en herfst een cd van hem, maar platenmaatschappij Warner wil er om markttechnische redenen maar één per jaar uitbrengen. Maar binnenkort is Voorheen Prince van Warner af, want op Chaos and Disorder, het nieuwste produkt van het Symbool staat in het Engels dat dit 'het laatste originele materiaal is dat het Symbool voor Warner heeft opgenomen.'

Het is voor Voorheen Prince's doen een korte cd: duurden de voorgaande schijven een minuut of zeventig, Chaos and Disorder duurt niet langer dan 39 minuten. Dit zou natuurlijk niet erg zijn, als alle 11 nummers goed waren. Maar helaas zijn twee nummers ondermaats: I Rock Therefore I Am duurt veel te lang voor het minimale idee dat aan het lied ten grondslag ligt en Right The Wrong, een soort country & western-nummer waarop Voorheen Prince zelfs 'yie-ah' uitroept, is een onbegrijpelijk dieptepunt in Prince's oeuvre. Zelfs als camp is het onverteerbaar.

Blijft over een half uur goede muziek, variërend van dansnummers als Dig U Better Dead tot grimmig-lieflijke ballads als Dinner With Dolores. Bij een normale popartiest zou dit natuurlijk al tot grote tevredenheid stemmen, maar van Voorheen Prince mag toch meer worden verwacht. Chaos And Disorder wekt de indruk van een snel gemaakte cd om van een vervelend contract af te komen.

Toch is de cd hoopgevend voor de toekomst. Chaos and Disorder begint met het werkelijk verpletterend titelnummer, een vier minuten durende woeste dendering van orgel, gitaren en gescratch die klinkt als de muzikale beginselverklaring van een bevrijde Voorheen Prince. “Chaos and disorder are ruling my world again”, zingt het ontketende Symbool. Moge zijn wereld voor altijd door chaos en wanorde worden beheerst!

    • Bernard Hulsman