Uitstel campagne verkiezingen Bosnië, Holbrooke op pad

SARAJEVO, 15 JULI. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de start van de verkiezingscampagne in Bosnië, die vandaag zou beginnen, uitgesteld tot vrijdag. De OVSE wil hiermee de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic die van oorlogsmisdaden wordt verdacht, de gelegenheid geven af te treden als partijleider van de Servische Democratische Partij (SDS).

De OVSE wil meer tijd hebben om zich ervan te verzekeren dat alle politieke partijen zich houden aan de regels voor de verkiezingen die op 14 september moeten plaatshebben.

Tegelijkertijd groeit de druk van Westerse landen om Karadzic tot aftreden te dwingen. De Verenigde Staten zenden vandaag oud-Bosnië-bemiddelaar Richard Holbrooke naar de Balkan voor gesprekken met onder anderen de presidenten van Servië, Bosnië en Kroatië. Volgens The New York Times zal Holbrooke, chef-onderhandelaar van het vredesakkoord van Dayton, vooral druk uitoefenen op de Servische president Milosevic om ervoor te zorgen dat Karadzic en zijn legerleider Mladic aftreden.

Volgens het vredesakkoord moeten verdachten van oorlogsmisdaden als Karadzic en Mladic hun functies neerleggen. Tegen beiden heeft het Haagse oorlogstribunaal vorige week een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat Holbrooke de boodschap zal uitdragen dat “het niet naleven van Dayton door welke partij dan ook onacceptabel is”. Holbrooke die in februari aftrad als onderminister van Buitenlandse Zaken en terugkeerde naar Wall Street, is nog steeds Bosnië-adviseur van de Amerikaanse regering.

De nationale veiligheidsraad van president Clinton besloot hem vrijdag opdracht te geven voor zijn huidige missie, op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher. De Amerikaanse regering denkt dat Holbrooke meer dan wie ook in staat is om de Servische president Milosevic tot concessies te bewegen.

Frankrijk heeft gisteren gezegd dat het de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal vragen om de NAVO de precieze opdracht te geven Karadzic en Mladic aan te houden. De Franse minister van defensie, Charles Millon, zei dit bij een bezoek aan Sarajevo. De vredesmacht van de NAVO in Bosnië heeft die opdracht nu niet. Millon maakte duidelijk dat Frankrijk geïrriteerd is dat Karadzic en generaal Mladic nog vrij rondlopen.

De Bosnische premier Hasan Muratovic heeft gisteren gezinspeeld op een mogelijke boycot van de verkiezingen in september als Karadzic in functie blijft. “Ik denk dat het beneden de waardigheid van de Bosnische bevolking is om te stemmen in de aanwezigheid van Karadzic als leider van de belangrijkste partij in verkiezingen in de Servische entiteit”, zei Muratovic.

'Bij uitsluiting SDS geen verkiezingen'

De Amerikaanse diplomaat Robert Frowick, hoofd van het OVSE-kantoor in Bosnië, heeft eerder al gezegd de SDS uit te sluiten van de verkiezingen als Karadzic zijn voorzitterschap van de SDS niet neerlegt. De Bosnisch-Servische 'minister van Buitenlandse Zaken', Alexander Buha, reageerde daarop gisteren fel.

“Als de SDS wordt uitgesloten zijn er geen verkiezingen in de Servische Republiek”, zei hij op een partijbijeenkomst.

De Bosnische regering heeft vorig jaar juli de moslimenclave Srebrenica bewust opgegeven om zo de internationale gemeenschap in actie te laten komen tegen de Bosnische Serviërs, heeft het Bosnische parlementslid en de voormalige leider van de lokale partij in Srebrenica, Ibran Mustafic, zaterdag gezegd. Mustafic kon geen bewijs voor zijn stelling.

De eerste veertig grenscorrecties langs de lijn die de verdeling aangeeft in Bosnië tussen de moslim-Kroatische federatie en de 'Servische Republiek' zijn zondag zonder problemen van kracht geworden. De 'Servische Republiek' en de Federatie bevatten respectievelijk 49 en 51 procent van het grondgebied van Bosnië-Herzegowina.

Functionarissen van beide entiteiten waren het onlangs eens geworden over een aantal plaatsen langs de meer dan duizend kilometer lange grens waar uitwisseling van grond zou plaatshebben.

Over 400 andere plaatsen moet nog worden onderhandeld. Omdat daar grotere belangen op het spel staan, zal dat minder makkelijk gaan, is de verwachting.

Eén van de meest omstreden plaatsen, in de buurt van Brcko in het noorden, wordt voor het eind van het jaar onderwerp van internationale arbitrage. (Reuter, AP)