Turkse premier: Koerden mogen terug naar dorpen

ELAZIG, 15 JULI. De Turkse premier, Necmettin Erbakan, heeft alle Koerden die hun woning in het oorlogsgebied in het zuidoosten hebben (moeten) verlaten, beloofd dat ze naar hun woonplaatsen mogen terugkeren.

“De mensen die naar hun dorpen willen terugkeren - we zullen hun woningen herstellen en hen weer in hun huizen vestigen”, aldus Erbakan in een toespraak tot een juichende menigte in de voornamelijk door Koerden bevolkte stad Elazig. Erbakan bracht zaterdag zijn eerste bezoek als premier aan twee overwegend Koerdische oostelijke provincies, Elazig en Bingol.

Volgens officiële cijfers zijn 330.000 Koerden uit hun woningen gevlucht sinds de oorlog in het zuidoosten tussen het Turkse leger en de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in 1984 begon, en staan 2.618 dorpen leeg. Organisaties voor de rechten van de mens schatten het aantal ontheemden tussen de 2,5 en 3 miljoen en zeggen, net als veel dorpelingen zelf, dat een groot aantal dorpen met geweld door het leger is ontruimd en platgebrand om bevoorradingslijnen van de PKK af te snijden. Ook de PKK zou zich aan het ontvolken van dorpen hebben schuldig gemaakt. De oorlog in het zuidoosten duurt nog steeds voort. Veel ontheemden verblijven in sloppenwijken van grote steden door heel Turkije. Anderen leven in tentenkampen bij het oorlogsgebied.

“Wij zullen een eind maken aan deze migratie en veeteelt ontwikkelen voor levensonderhoud, en u zult dan in uw dorpen en gehuchten beginnen te leven”, zei Erbakan in Elazig. Hij zei dat zijn regering, een coalitie van zijn Welvaartspartij met de rechtse Partij van het Juiste Pad (DYP) van ex-premier Tansu Çiller, de kosten zal dragen. “U heeft nu een nieuwe regering. Dit is de regering van de verdrukten”, zei Erbakan .

Erbakans plan is sceptisch begroet door activisten voor de rechten van de mens en sommige andere waarnemers, die aan zijn beloften twijfelen en erop wijzen dat er nog geen specifiek programma is. Het is ook een open vraag hoe het leger, dat de doorslag geeft in het zuidoosten, zal reageren. De Welvaartspartij kwam bij de parlementsverkiezingen in december in Koerdisch gebied als één na grootste uit de bus, en de partij wil haar positie daar versterken. Erbakan heeft in zijn eerste dagen als premier eerder al alle ambtenaren een loonsverhoging van 50 procent gegeven. (Reuter, AP)