Tennisster Boogert maakt derde punt tegen Slowakije

ROTTERDAM, 15 JULI. De Nederlandse vrouwen hebben gisteren promotie afgedwongen naar de wereldgroep van het tennistoernooi om de FedCup, vergelijkbaar met de Davis Cup bij de mannen. In Bratislava won Kristie Boogert het voorlaatste duel in de promotie/degradatiewedstrijd tegen Slowakije.

Ze versloeg Henriëtta Nagyova in drie sets: 4-6, 6-1 en 6-0. Hiermee nam Nederland een voorsprong van 3-1, wat met nog één partij te gaan genoeg was voor promotie.

De nationale ploeg was eerder dit jaar gedegradeerd nadat het team van bondscoach Fred Hemmes in Kampen verloor van Australië.

In het afsluitende duel brachten de Slowaakse vrouwen gisteren de eindstand op 3-2. Het dubbel Habsudova/Zrubakova versloeg het duo Bollegraf/Vis met 6-4 en 6-3. Zaterdag al wonnen Boogert en Miriam Oremans hun wedstrijden. Gisteren moest Oremans op het gravel van het complex van Slovan Kerametal het hoofd buigen voor Habsudova (6-1 en 6-3). Boogert deed uiteindelijk de balans in Nederlands voordeel omslaan.

De 22-jarige speelster uit Zuid-Beijerland, die zaterdag Habsudova had verslagen met 6-4 en 6-2, had aanvankelijk grote moeite met de pas 17-jarige Nagyova. De Slowaakse tiener was op het laatste moment toegevoegd aan de Slowaakse ploeg omdat Katarina Studenikova vrijdagavond met een acute blindedarmontsteking in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Studenikova was op papier de sterkste speelster van Slowakije. Zij versloeg twee weken geleden op Wimbledon Monica Seles. Bij Nederland ontbrak Brenda Schultz-McCarthy.

Boogert kwam in de eerste set op een 3-0 voorsprong, maar vooral door een haperende opslag verloor ze met 6-4. Daarna kende Boogert weinig problemen met Nagyova: 6-1 en 6-0.

In de andere promotie/degradatiewedstrijden won België met 3-2 van en in Zuid-Afrika, Tsjechië met 3-1 van Argentinië en Duitsland met 4-1 van Oostenrijk. Na afloop maakten Steffi Graf en Anke Huber bekend in Atlanta niet in het dubbelspel te verschijnen. Beide speelsters zijn niet fit genoeg.

Spanje en de Verenigde Staten staan eind september tegenover elkaar in de finale van de FedCup. De Amerikaanse ploeg (met Seles en Davenport) won in Nagoya met 5-0 van Japan, dat in de eerste ronde titelhouder Duitsland uitschakelde. Spanje (met Arantxa Sanchez-Viacrio en Conchita Martinez) versloeg Frankrijk (Mary Pierce en Julie Halard) met 3-2.

Alberto Costa heeft gisteren in Gstaad zijn tweede toernooizege behaald in zijn tennisloopbaan. In de finale van de Open Zwitserse kampioenschappen won de Spanjaard met 4-6, 7-6, 6-1 en 6-0 van zijn landgenoot Felix Mantilla.

Costa verraste zaterdag in de halve finales Roland Garros-winnaar Jevgeni Kafelnikov uit Rusland (3-6, 6-4 en 6-3). Mantilla versloeg de Tsjech Bogdan Ulihrach terug (6-4 en 6-3). “Ik wil hier altijd wel spelen”, zei Costa na zijn overwinning op Mantilla.

In Baastad slaagde Stefan Edberg er gisteren niet in om voor de zesde keer in zijn loopbaan de open Zweedse kampioenschappen op zijn naam te schrijven. Hij verloor in de halve finales van zijn landgenoot en latere winnaar, de als vierde geplaatste Thomas Gustafsson (6-3 en 7-6). In het dubbelspel moest de 30-jarige Zweed zich wegens een spierblessure terugtrekken.

In de finale kende Gustafsson geen moeite met Andrei Medvedev: 6-1 en 6-3. De Oekraïner was een dag eerder te sterk voor de als tweede geplaatste Spanjaard Carlos Costa (6-4 en 6-4).