Superbesse

Franse skioorden zijn inwisselbaar. In de Alpen en de Pyreneeën moeten de koeien plaatsmaken voor hotels, restaurants en appartementen. Wintersportlocaties zijn 's zomers het aanzien niet waard. In de Tour de France worden bijna alle aankomsten bergop omgeven door een verpletterende lelijkheid. De mooiste plaatjes vind je in het binnenland: provinciesteden met oog voor historie. Daar vind je de ouderwetse Toursfeer, oubollig maar niet minder gezellig.

Op de kaart is de aankomstplaats van de dertiende etappe idyllisch gelegen in het hartje van Frankrijk. De werkelijkheid is anders. Superbesse heeft geen oude dorpskern met vriendelijk zwaaiende inwoners uit hun dakraam. Superbesse heeft wel een skilift en een kunstmatig meertje met een paar windsurfers. De knusse aanlooproute door de Puy de Dôme is op slag vergeten. Tussen oude vulkanen ligt een skioord dat in zijn lelijkheid Alpe d'Huez probeert te overtreffen. Superbesse heeft één groot voordeel in vergelijking met de beroemde Alpencol. Het heeft diverse uitvalswegen. De gevreesde files blijven achterwege, met dank aan de moderne infrastructuur. Superbesse mag blijven.

    • Jaap Bloembergen