Studie: Duitse lonen zijn niet buitensporig

MÜNCHEN, 15 JULI. Het gezaghebbende Duitse onderzoeksinstituut Ifo heeft een flinke deuk geslagen in de klacht van ondernemend Duitsland dat de lonen en de belastingen in het land te hoog zijn, wat buitenlandse investeerders afschrikt. Volgens het Ifo is de klacht grotendeels politiek gemotiveerd.

Het Ifo, dat zijn onderzoek terzake uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische zaken in Bonn, publiceerde gisteren zijn conclusies. Internationaal gezien vallen de lonen en de belastingen in Duitsland mee. De hoge productiviteit rechtvaardigt de hoge lonen, aldus het instituut dat daarmee de vakbonden gelijk geeft. De werkgelegenheid is gebaat bij het verlagen van secundaire loonkosten en de belastingdruk. Maar de loonkosten per eenheid product zijn een stuk lager dan in de VS, Japan, Frankrijk of Groot-Brittannië en zijn sinds 1980 niet buitensporig gestegen.

Voor de industriële sector ziet het plaatje er niet zo rooskleurig uit, erkent het Ifo De loonkosten per eenheid produkt liggen hoger dan in Frankrijk en de VS en “iets” hoger dan in Groot-Brittannië.

Het Ifo waarschuwde echter tegen zwartkijkers. “De zaak te rooskleurig voorstellen is ongepast, maar pessimisme is nog veel erger. Dat is bedrijven aanzetten hun productie naar het buitenland te verplaatsen.”Duitslands concurrentiepositie wordt volgens de Ifo-onderzoekers vooral ondermijnd door de te scherpe regelgeving. De strijd voor flexibelere winkelsluitingstijden is een voorbeeld daarvan. Na maanden touwtrekken ging het Duitse parlement begin deze maand akkoord met een nieuwe wet.

Het Ifo-rapport is een extra tegenslag voor bondskanselier Kohl. Het rapport is koren op de molen voor de SPD, de sociaal-democratische oppositie, die zich verzet tegen Kohls miljardenbezuinigingen, mede bedoeld om de loonkosten te drukken en de werkgelegenheid te bevorderen.De SPD heeft aangekondigd de voorstellen in de Bondsraad komende vrijdag blokkeren. Volgens premier Kurt Beck van Rijnland-Palts heeft de partij de gelederen gesloten.

Als de Bondsraad de voorstellen afwijst, is een gemengde commissie nodig. Die komt eind augustus bijeen. Bij het uitblijven van een compromis kan de kanselier de bezuinigingen alleen met een absolute meerderheid in de Bondsdag doordrukken.

Eeven leek het er gisteren op dat Kohl die meerderheid kan vergeten. Bild am Sonntag citeerde CDU-partijgenoot Wolfgang Dehlen, volgens wie de afgevaardigden uit de vroegere Oostduitse deelstaten - bij elkaar 65 leden - het bezuinigingspakket zouden verwerpen. Dehlen zei later dat hij alleen doelde op die delen uit het pakket van Kohl die slaan op de werkgelegenheidsplannen voor de vroegere DDR. (DPA,Reuter)