'Straling ontsnapte na ongeluk in 1958'

LONDEN, 15 JULI. Een ongeluk met een Amerikaanse B-47 bommenwerper boven Groot-Brittannië zou in 1958 hebben geleid tot het vrijkomen van radioactieve straling in een dichtbevolkte regio.

Het Britse ministerie van Defensie erkent dat er destijds een ongeluk is gebeurd, maar bestrijdt dat daarbij radioactiviteit is vrijgekomen.

Volgens de actiegroep Campaign for Nucleair Disarmement raakte in 1958 een B-47 op 2.300 meter hoogte in moeilijken toen een van de motoren haperde.

De piloot van het vliegtuig loosde daarop een brandstof-tank. De tank kwam terecht op de luchtmachtbasis Greenham Common in de buurt van een geparkeerde B-47 die was uitgerust met kernwapens.

Tijdens de brand die de neergestorte brandstoftank veroorzaakte zou radioactiviteit zijn vrijgekomen.

De actiegroep beschikt over geheime documenten van Defensie waarin het ongeluk wordt beschreven.

Volgens een woordvoerder van de actiegroep hebben wetenschappers van een onderzoeksinstituut gespecialiseerd in kernwapens, gelegen op 10 kilometer van de vliegbasis, in 1961 de directe omgeving van hun instituut onderzocht op straling.

Tijdens het onderzoek werd een aanzienlijke hoeveelheid uranium gevonden.

Een woordvoerder van Defensie erkent dat het ongeluk in 1958 heeft plaatsgehad en dat de kernwapen-tegenstanders over authentieke documenten beschikken.

Zij bestrijdt echter dat er een verband bestaat tussen het ongeluk uit 1958 en de besmetting die drie jaar later werd geconstateerd.

De Sunday Telegraph wees erop dat artsen in de buurt van Greenham Common al jaren zoeken naar de oorzaak van een uitzonderlijk hoog aantal leukemie-gevallen. (Reuter)