Stijging omzet detailhandel zet door

De stijging van de omzet in de detailhandel die zich in april al aftekende, heeft zich in mei voortgezet. Ten opzichte van mei vorig jaar verkocht de detailhandel 7,1 procent meer. Omdat de prijzen vrijwel gelijk bleven, betekent dat een stijging van het verkoopvolume met 7 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS tekent bij deze cijfers wel aan dat mei 1996 een maandag en een dinsdag minder en een donderdag en vrijdag meer telde dan mei vorig jaar. Deze verschillen bepalen naar schatting 4,5 procent van de positieve ontwikkeling in mei dit jaar. De supermarkten blijven sterk in ontwikkeling met een omzetstijging van 12,6 procent. Dat betekent dat zij hun positie in de sector van de voedings- en genotmiddelen opnieuw versterkt hebben, want in de hele sector was er sprake van een omzetgroei van 10,6 procent. In de kledingsector gaat het nog steeds slecht. De omzetten daalden met 3,5 procent. In de eerste vier maanden van dit jaar bestond nog de indruk dat de kledingwinkels weer betere cijfers zouden tonen. Speciaalzaken voor woninginrichting en consumenten-elektronica deden het in mei wel goed. Zij noteerden een omzetstijging van ruim 10 procent.