Rede Chirac ter gelegenheid van 14 juli

Foto: PARIJS - De Franse president, Jacques Chirac, heeft tijdens een vraaggesprek op televisie ter gelegenheid van de 14de juli, de Franse nationale feestdag, gezegd dat de rente in Frankrijk en Duitsland veel te hoog is en een economisch herstel in de weg staat.

Hij voegde er evenwel onmiddellijk aan toe dat hij niet van plan is in te grijpen in het beleid van de onafhankelijke Banque de France, de Franse centrale bank. Volgens Chirac is Frankrijk ondergedompeld in een sfeer van crisis en malaise die wordt veroorzaakt door de hoge werkloosheid. Pessimisme en verzet tegen verandering verlammen volgens hem de natie. Chirac behandelde uitsluitend nationale thema's. De 14de juli kreeg een internationaal tintje door deelname van Britse troepen aan het traditionele defilé van de strijdkrachten in het hartje van Parijs en door de aanwezigheid van de president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, op de tribune. Mandela riep op tot verbetering van de positie van vrouwen en gehandicapten in de samenleving. (Reuter)