Protest Israel over deelname ploeg 'Palestina' aan Spelen

rotterdam, 15 JULI. Israel heeft bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geprotesteerd tegen deelname van de Palestijnse delegatie als landenploeg. Israel klaagde over het gebruik van de naam Palestina. De Israelische consul Arieh Mekel liet vandaag weten IOC-voorzitter Samaranch een brief te hebben gestuurd.

Mekel drukt namens de Israelische regering zijn bezorgdheid uit. “We zijn ongerust over deze poging de Olympische Spelen voor politieke doeleinden te gebruiken, om politieke processen te beïnvloeden. Dit is in strijd met recente afspraken”, zei de consul. In de ogen van Hekel kan de Palestijnse sportploeg slechts deelnemen als afvaardiging van het Palestijns Olympisch Comité. Door als 'Palestina' mee te doen, zou het streven naar een eigen Palestijnse staat zijn verwoord.

De Palestijnse delegatie in Atlanta telt drie sporters, twee atleten en één bokser. Vlaggedrager is de 32-jarige 10 kilometer-loper Abu Marahil, in het dagelijks leven lijfwacht van Arafat. “Ik voel me al voor het begin van deze Spelen een winnaar. Daar heb ik geen medaille voor nodig. Als ik straks onze vlag het stadion binnen mag brengen, is onze missie al geslaagd”, zei Marahil dit weekeinde.

De orkaan Bertha heeft zaterdag het trainingskamp van de Nederlandse roeiploeg voor de Olympische Spelen getroffen. De 38 roeiers en hun dertien begeleiders bereiden zich voor in Princeton bij New York. Zij kenden daar de afgelopen week ideale omstandigheden. Zaterdagmiddag om 12 uur plaatselijke tijd kwam Bertha, die in het zuiden zware schade aanrichtte, in het noordoosten van de Verenigde Staten. De kracht was al aan het afnemen.

De wind bracht veel regen mee. Om die reden onderbraken de roeiers hun trainingsactiviteiten wat eerder. In het hotel viel de stroom uit. Noodaggregaten en kaarsen zorgden voor spaarzame verlichting. Vorige week donderdag trof Bertha ook het trainingskamp van de Nederlandse zeilploeg in Savannah. Woensdag reist de roeiploeg door naar Gainesville. Zondag, op de derde dag van de Spelen, komen de roeiers voor het eerst in actie.

Wereldkampioen Wilson Kipketer doet niet mee aan de Spelen in Atlanta. Het Internationaal Olympisch Comité onderneemt niets meer voor de Keniase atleet om hem aan de start van de 800 meter te krijgen. Kipketer veroverde vorig jaar de wereldtitel in de kleuren van Denemarken, waar hij al vijf jaar woont. Om voor Denemarken aan de Spelen mee te kunnen doen, moest hij een Deens paspoort kunnen overleggen. Dat bezit hij nog niet.

Na een bemiddelingspoging van het IOC mocht Kenia hem selecteren. Maar de atleet wilde niet voor Kenia uitkomen. “Wij hebben met Kipketer gesproken”, zei de secretaris-generaal van het IOC. “Als hij de oplossing die we voor hem vonden niet wil accepteren, is dat zijn recht. Daarmee is de kwestie afgedaan.”

Carl Lewis heeft zijn olympische vorm nog niet gevonden. Bij atletiekwedstrijden in Durham, zijn laatste test voor de Spelen die zaterdag beginnen, kwam hij bij het verspringen niet verder dan acht meter precies.

“Het zal honderd procent beter moeten”, zei de atleet. “Maar als de Spelen beginnen sta ik er. Dat is het enige dat telt.” Ook de trainer van de achtvoudig olympisch kampioen was ontevreden. “In de training gaat alles prima”, sprak Tom Tellez. “Bij de wedstrijden lukt het niet. Hopelijk kunnen we nog voor de begin van de Spelen uitvinden waar het aan ligt.” De 35-jarige Lewis, die zich op de 100 en 200 meter niet wist te kwalificeren, is de belangrijkste kandidaat voor het dragen van de Amerikaanse vlag bij de opening van de Spelen.

Gwen Torrence kwam in Durham niet in actie. De olympisch kampioene op de 200 meter en wereldkampioene op de 100 meter heeft last van een blessure aan de enkel. “Een voorzorgsmaatregel”, zei haar trainer. Torrence kijkt niet met veel vertrouwen uit naar de Spelen. “Ik moet me honderd procent voelen, anders wordt het heel moeilijk het tegen de anderen op te nemen. Ik moet de prijs betalen voor de wedstrijden die ik in Europa gelopen heb.”

Zonder Torrence zette de Amerikaanse ploeg op de 4x100 meter de beste tijd van het jaar neer, 42,34. Ook de estafetteploegen van de mannen gaven hun visitekaartje voor de Spelen af. Op de 4x100 meter (38,16) en de 4x400 meter (2.59,29) kwamen de Amerikanen tot een beste seizoenprestatie. Op de 800 meter liet de Kenyaan Hazekiel Sepeng de derde tijd van het seizoen noteren, 1.43,47.

In Japan heeft Emma George het wereldrecord polsstokhoogspringen verbeterd. De 21-jarige Australische ging over een hoogte van 4,45 meter. Ze verbeterde het oude record, dat sinds 29 juni op haar naam stond, met drie centimeter. Polsstokhoogspringen staat bij de vrouwen niet op het olympische programma.

Wereldrecordhouder kogelstoten Randy Barnes is in Atlanta wel aanwezig. Bij wedstrijden in Rüdlingen (Zwitserland) kwam hij tot de beste prestatie van het jaar. De Amerikaan kwam tot een afstand van 22,40 meter. In Stara Zagora zette de atlete Svetla Dimitrova de tweede prestatie van het jaar op de 100 meter horden neer. De Bulgaarse liet een tijd noteren van 12,57 seconden. De beste seizoenprestatie werd gelopen door de Zweedse Ludmila Enkvist, 12,47.

Franziska van Almsick overweegt na de Olympische Spelen te stoppen. De zwemster, één van de laatste grootheden op sportgebied uit de voormalige DDR, is achttien jaar. Ze vindt dat ze te veel in de belangstelling staat. “Ik wil er in elk geval tot december tussenuit. Misschien dat ik daarna terug kom, misschien ook niet. Ik weet het gewoon nog niet. De laatste vier jaar heb ik op topniveau gepresteerd. Dat is niet gemakkelijk geweest.”

Van Almsick heeft miljoenen verdiend met advertentie- en promotionele activiteiten, sinds ze op haar veertiende voor het eerst meedeed op een groot toernooi. Op de Olympische Spelen van 1992 beleefde de specialiste op de vrije slag haar doorbraak, met het winnen van twee zilveren- en twee bronzen medailles.