Muntz zestiende bij Schotse Open

ANGUS, 15 JULI. Golfer Ian Woosnam heeft voor de derde keer de Schotse Open op zijn naam geschreven. Ondanks de stormachtige wind kwam zijn overwinning geen moment in gevaar. Rolf Muntz miste door zijn slotronde van 81 slagen de directe kwalificatie voor de Britse Open, één van de Majors die deze week wordt gespeeld. Daarvoor had hij bij de beste tien moeten eindigen. Muntz werd zestiende.

Na de Schotse Open maakte Muntz bekend dat hij het kwalificatietoernooi van de Britse Open aan zich voorbij laat gaan. “Ik heb drie toernooien achter elkaar gespeeld. Daarom neem ik nu een week vrij. Als ik me direct had gekwalificeerd, dan was het een ander verhaal geworden. Je moet prioriteiten durven stellen. Je kan niet alles in één jaar doen. Bovendien wil ik niet als een uitgebluste dweil op de eerste tee staan van het Dutch Open.” Dat is van 25 tot 28 juli in Hilversum.

De 27-jarige Brabander, die vorig week nog 32ste werd bij de Ierse Open, maakte op de slotronde één birdie en tien bogeys. Hij zakte na een ronde van 81 slagen, negen boven par op de par-72 baan van Carnoustie, met een totaal van 299 slagen van de derde naar de zestiende plaats. “Na vier dagen ben ik dik tevreden. Het is de beste prestatie die ik ooit op de Schotse Open heb geleverd. Als ik naar de vierde ronde kijk ben ik teleurgesteld, maar ja wat wil je, de broek waaide bijna uit, zo'n harde wind stond er. Bovendien waren de greens erg droog en lagen de pins erg moeilijk.”Ian Woosnam, die het toernooi ook in 1987 en 1990 won, vocht met Mats Hallberg een strijd uit om de eerste plaats. Maar de Zweed verloor na een birdie op de dertiende en de veertiende hole alsnog vijf slagen op de laatste vier holes. Na een ronde van 75 kwam hij op een totaal van 294 slagen. Daarmee eindigde hij op de derde plaats.

Woosnam ging eveneens rond in 75 slagen. Met een totaalscore van 289 slagen eindigde de 38-jarige golfer uit Wales voor de derde keer dit jaar op de eerste plaats. Het betekende zijn dertigste zege in de Europese Tour. Eerder dit seizoen won hij de Johnnie Walker Classic en de Heineken Classic. Met de hoofdprijs van een kleine twee honderdduizend gulden heeft hij de afstand tot de nummer één op de Europese ranglijst, Colin Montgomerie, flink verkleind.

Woosnam wist vooral zijn geduld goed te bewaren. “Ik heb de slechte slagen geaccepteerd evenals de stormachtige wind. Die aanpak heeft gewerkt. Deze overwinning geeft mij vertrouwen voor de Britse Open. Als ik dit toernooi toch win, dan zou een lang gekoesterde wens in vervulling gaan,” aldus Woosnam. (ANP)