Libanese krijgsheer vrijgesproken

BEIROET, 15 JULI. Libanons hoogste rechtbank, de Rechterlijke Raad, heeft de voormalige christelijke krijgsheer Samir Geagea zaterdag vrijgesproken van een bomaanslag op een kerk bij Beiroet in 1994. Bij de aanslag, die zou zijn bedoeld om de burgeroorlog weer te doen oplaaien, vielen elf doden.

Geagea, eens Libanons meest gevreesde militieleider, is de afgelopen jaren - onder andere - al tweemaal ter dood veroordeeld wegens moorden op concurrerende christelijke leiders. Die vonnissen zijn onmiddellijk in levenslange gevangenistraffen omgezet.

Geagea is de enige krijgsheer die is veroordeeld voor misdaden tijdens de Libanese burgeroorlog. Zelf zegt hij dat hij wordt gestraft voor zijn verzet tegen de door Syrië overheerste regering van Libanon. Andere militieleiders hebben de facto gratie gekregen. Sommigen vervullen ministersposten. Geagea heeft tweemaal dergelijke functies geweigerd. (AP)