Kersen en gehakt

Volop kersen, dus een kleine receptenserie. We beginnen met het versieren van onze nationale gehaktbal. Voor het ontpitten van kersen zijn handige apparaatjes in de handel, maar ik hoorde van iemand die het ontpitten met een hol macaroni- of pennenpijpje doet. Doe in elk geval een schort voor, het spat.

Voor 4 personen:

500 gram rundergehakt

1 ei

zout, peper

nootmuskaat

3 eetlepels paneermeel

25 gram boter

300 gram kersen

3 eetlepels kirsch of bessenjenever of cassislikeur of 2 eetlepels cassissiroop

2 theelepels maïzena

Meng het gehakt met ei, zout, peper, nootmuskaat en paneermeel en draai er 20-25 kleine ballen van. Verhit de boter en bak de gehaktballen rondom bruin en in ongeveer 10 minuten gaar. Ontpit de kersen, vang vrijkomend sap op en vul het aan met 3 eetlepels kirsch, jenever, likeur of siroop en water tot liter. Doe de kersen en het vocht bij de gehaktballen en verwarm ze afgedekt zo'n 5 minuten. Roer de maïzena met 2 lepels water glad. Bind de jus en voeg naar smaak zout en peper toe. Lekker met gekookte aardappelen en bloemkool.

    • Annelène van Eijndhoven