Kerkorian mengt zich in strijd om filmstudio

LOS ANGELES, 15 JULI. Kirk Kerkorian, de voormalige eigenaar van MGM/United Artists, heeft zich gemengd in de strijd om de overname van deze Amerikaanse filmstudio. Volgens de Financial Times is de zakenman samen met het Australische televisiestation Seven de grootste geldschieter achter een overname door het management. Ook Polygram, het muziek- en amusementsconcern van Philips, is in de race voor MGM.

Het opduiken van Kerkorian is opmerkelijk, omdat hij algemeen wordt gezien als de man die verantwoordelijk is voor het verval van de eens zo prestigieuze filmstudio. Hij verkocht MGM in 1988 aan het Italiaanse zakenduo Florio Fiorini en Giancarlo Parretti.

Volgens de Britse zakenkrant heeft Kerkorian 750 miljoen dollar toegezegd aan het managementteam van de studio onder leiding van president Frank Mancuso, dat MGM wil overnemen. Met deze “buy out” zou een bedrag zijn gemoeid van 1,2 miljard dollar. Naast Kerkorian zou Seven, het Australische televisiestation dat voor 15 procent in handen is van Rupert Murdochs News Corporation, 250 miljoen dollar willen fourneren.

Kerkorians hernieuwde belangstelling voor MGM zou te maken hebben met het rendementsherstel van de studio. Onder leiding van Mancuso is MGM's aandeel op de Amerikaanse markt voor videoverhuur gestegen van 2 naar 10 procent. Recente hits zoals de James-bond film GoldenEye leveren hieraan een sterke bijdrage.

Geïnteresseerde partijen hadden tot vorige week woensdag de tijd om een bod uit te brengen op MGM. Volgens onbevestigde berichten zouden er nog drie kandidaten in de race zijn: Philips-dochter Polygram, Morgan Creek, een lokale kandidaat die financieel wordt gesteund door Time Warner, het grootste mediaconcern ter wereld, én de combinatie Kerkorian-Seven-Mancuso. Daarvan zouden Polygram en Kerkorian met 1,2 miljard dollar het meeste hebben geboden.

Voor de eigenaar van de studio, de Franse staatsbank Crédit Lyonnais (CL) die MGM in 1992 handen kreeg toen Parretti en Fiorini niet meer aan hun financiële verplichtingen konden voldoen, was dat een flinke tegenvaller. CL wil naar verluidt ten minste 1,5 dollar vangen voor MGM, de laatste grote Amerikaanse filmstudio die nog niet is opgeslokt door één van de grote mediaconcerns. De Franse bank overweegt nu de verkoop uit te stellen.