Jeltsin zegt gesprek met Gore plotseling af

MOSKOU, 15 JULI. Boris Jeltsin heeft vanmorgen onverwachts een ontmoeting met de Amerikaanse vice-president Albert Gore afgezegd en twee weken vakantie genomen. De berichten wekken opnieuw speculaties over de gezondheid van de deze maand herkozen president van Rusland.

Jeltsin zal zijn vakantie doorbrengen in het sanatorium Barvicha, zeven kilometer ten westen van de hoofdstad, waar hij vorig jaar herstelde toen hij hartproblemen had. Nadat het Kremlin vanmorgen eerst had laten weten dat Jeltsin Gore niet meer zou ontmoeten, maakte het later op de dag bekend dat de vakantie houdende president de Amerikaanse gast waarschijnlijk morgen in Barvicha zal ontvangen.

“Dit is de meest geschikte tijd om uit te rusten en te herstellen na de inspannende verkiezingscampagne”, zei woordvoerder Sergej Medvedev vanmorgen. De datum van de beëdiging van Jeltsin voor zijn tweede termijn is bepaald op 9 augustus en het weer is op dit moment erg geschikt voor vakantie, zo verklaarde Medvedev. De president heeft volgens hem het besluit gisteren genomen.

Gore is in Moskou voor een vergadering van de zogeheten comissie Gore-Tsjernomyrdin, een gezelschap dat zich onder voorzitterschap van de Amerikaanse vice-president en de Russische premier bezighoudt met verbetering van de samenwerking tussen beide landen. Er was uitgekeken naar zijn voor vandaag geplande ontvangst op het Kremlin, omdat Gore de eerste buitenlandse politicus zou zijn die Jeltsin na zijn verkiezingsoverwinning en de nieuwste onzekerheid over zijn gezondheid zou ontmoeten. De 65-jarige president werd op 3 juli herkozen na een energieke campagne waarin hij aanvankelijk de meeste twijfels over zijn gezondheid leek weg te nemen. Maar de laatste dagen voor de verkiezingsdag vertoonde Jeltsin zich niet meer in het openbaar. Volgens zijn medewerkers kampte hij met een keelontsteking en/of een verkoudheid.

Daags na de verkiezingen klaagde zijn echtgenote, Naina Jeltsin, in een vraaggesprek over het feit dat “hij nooit zijn (medische) behandelingen afmaakt omdat hij altijd zo superdruk is, hetgeen recentelijk zijn stem aantastte na een verwaarloosde verkoudheid”.

Zijn vrouw wees er verder op dat hij tijdens de campagne slechts vier uur per etmaal had geslapen en soms zelfs minder omdat hij voortdurend op reis was. Ook het ontslag van zijn vertrouweling en lijfwacht Aleksandr Korzjakov was voor Jeltsin zwaar geweest, zei Naina, “alsof er een lichaamsdeel was afgehakt of iemand de familie had verlaten”.

Sinds zijn herverkiezing heeft Jeltsin twee korte televisietoespraken gehouden en herhaaldelijk voor het oog van de televisiecamera's werkbesprekingen gevoerd. Vrijdag hield de president een toespraak tot campagnemedewerkers. Kort daarvoor had het Kremlin laten weten dat hij zou doorwerken tot de inauguratie.

Het is onduidelijk of Jeltsin vermoeid is van de verkiezingen en daarom alsnog met vakantie wil of dat zijn besluit een medische reden heeft. Niet uitgesloten kan worden dat hij op doktersadvies rust moet houden of dat hij in het geheim een hartoperatie zal ondergaan. In Moskou zelf was het intussen rustig nadat vorige week bij ontploffingen in twee bussen meer dan dertig mensen gewond waren geraakt. Van de aangekondigde extra militairen die in de stad zouden patrouilleren was weinig te merken. Bij de politie kwamen wel tientallen telefoontjes binnen van burgers die verdachte tassen en pakjes hadden gezien.

De politie toonde zich vooral actief door op straat mensen met een donker uiterlijk aan te houden - veelal afkomstig uit de Kaukasus - nadat burgemeester Loezjkov een verband had gelegd tussen de 'terroristische aanslagen' en de opnieuw opgelaaide strijd in Tsjetsjenië.

In een bericht dat de lezing van de autoriteiten leek te bevestigen, meldde het officiële persbureau ITAR-TASS gisteravond dat de Tsjetsjeense commandant Soltan Ersanov de verantwoordelijkheid voor de aanslagen had opgeëist. Maar niemand heeft tot nu toe van deze Ersanov gehoord. De bron voor het bericht was een anoniem telefoontje naar het Tsjetsjeense persbureau Chechen Press, dat geen reputatie van betrouwbaarheid heeft.

    • Hans Nijenhuis