JAN ROT

Jan Rot: Rot voor jou. BMG 74321 396192.

Ergens in het grensgebied tussen kunst en kitsch, lach en traan zingt Jan Rot zijn liedjes. Tot dusver steeds van eigen makelij, maar op zijn nieuwe cd Rot voor jou toont hij zich schatplichtig aan de nummers uit zijn jongensjaren - de nummers van Roy Orbison, Fats Domino, de Everly Brothers die hij destijds uit zijn radiootje hoorde komen en die hij hier op eigen teksten een nieuw leven geeft. Zo is Pretty Woman in de Rot-uitvoering Lieve jongen geworden, terwijl Walkin' to New Orleans nog even aanstekelijk is als Ik wandel naar je huis toe. Het is genoeglijk en onbekommerd jeugdsentiment, begeleid door routiniers als Jan de Hont en Jakob Klaasse en uitgevoerd in de naïeve toonzetting van de Nederlandstalige tienermuziek uit het begin van de jaren zestig. Zelfs in het anders zo onstuimige I'm on fire van Bruce Springsteen overheerst hier, onder de titel Ik word gek, het pruilerige toontje dat toen zo vaak werd aangeheven.

Tussen de vaardige vertalingen bevinden zich ook een paar eigen nummers in hetzelfde idioom, waarvan Vader & zoon, met een zeurderig orgeltje, sterk aan Pierre Kartner doet denken. Het zou mij verbazen als deze collectie niet op zijn minst één zomerhitje zou omvatten.

    • Henk van Gelder