JACKY TERRASSON

Jacky Terrasson: Reach (Blue Note CDP 7243 8 37570 2 2).

Zijn debuut was een twijfelgeval maar Reach maakt duidelijk waarom ook drie andere maatschappijen deze pianist hebben willen contracteren. Jacky Terrasson is namelijk behalve vlug met zijn vingers ook een heel snelle denker, wat voor een improvisator natuurlijk van groot belang is.

Heel sterk is de manier waarop hij de cd begint, rustig, en passant bijna, met de standard I Should Care. Maar al gauw buitelen, terwijl het ritme-tandem stoïcijns voortgaat, de ideeën over elkaar heen, 'parelend' zou je zeggen als dat niet zo'n vreselijk cliché was. Ook in The Rat Race een stuk van Terrasson zelf, spuiten de ideeën eruit.

Soms neemt hij ruimschoots de tijd om op gang te komen, zoalsin Happy Man, maar de ontlading is er des te heviger door. Bijzonder van deze cd is ook de glasheldere registratie waardoor je werkelijk alles hoort, ook het gekreun van de musici.

    • Frans van Leeuwen