Groei van omzet in detailhandel drukt obligaties

AMSTERDAM, 15 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs stonden de koersen van de meeste belangrijke fondsen vanmorgen opnieuw onder druk. De AEX-index van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 2,10 punten op 544,90 punten.

AMSTERDAM De koersdaling was onder meer het gevolg van de zwakke obligatiemarkt. De toonaangevende tienjarige staatslening verloor vanmorgen een tiende punt op 96,75 punten. Het rendement op deze staatslening, de lange rente, liep op tot ruim 6,46 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanmorgen bekend dat de Nederlandse detailhandelsomzet in mei met maar liefst 7,1 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens handelaren had deze stijging vanmorgen een negatieve invloed op de obligatiekoersen. De hogere verkopen versterken het inflatiegevaar, aldus een handelaar.

Handelshuis Hagemeyer was procentueel de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,30 gulden op 126,70 gulden. Nedlloyd leverde vier dubbeltjes in op 37,40 gulden. De internationals kwamen nauwelijks in beweging. Philips was onveranderd op 52,50 gulden. Beleggers vrezen tegenvallende halfjaarresultaten voor de producent van onder meer halfgeleiders consumentenelectronica.

KLM klom drie dubbeltjes naar 55 gulden. Koninklijke Olie verloor 40 cent op 264,10 gulden en Unilever liet drie dubbeltjes liggen op 243,90 gulden. Aannemer HBG noteerde een fors verlies. Het aandeel was omstreeks het middaguur 7 gulden lager op precies 308 gulden. Ook de concurrentie leverden terrein in, zij het in mindere mate. NBM-Amstelland verloor drie dubbeltjes op 30 gulden. Heijmans was een gulden lager op 151 gulden.

De dollar is de week op de Europese valutamarkten iets hoger geopend, mede als gevolg van de gezondheidsperikelen van de Russische president Jeltsin. Op de valutamarkt in Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur 1,7101 tegenover een slotkoers van 1,7080 voor het weekeinde.

Jeltsin, die vandaag de Amerikaanse vice-president Gore zou ontvangen, liet op het laatste moment verstek gaan. Gore kan dinsdag pas bij hem terecht, in een sanatorium waar Jeltsin eerder voor hartaanvallen is behandeld. Maar de valutahandel houdt er al langer rekening mee dat Jeltsins gezondheid slecht is.

De valutamarkten kijken met spanning uit naar de verklaring die president Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken aanstaande donderdag voor voor een Senaatscommissie in Washington. Greenspan zou daar enige duidelijkheid kunnen geven over een mogelijke renteverhoging.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio opende de Nikkei-index de week hoger op 21.753,42, een winst van 96,97 punten. Afgezien van Japanse institutionele investeerders hielden de beleggers zich afzijdig na berichten over een verhoging van het Japanse disconto van 0,5 naar 1 procent. Ook de klappen op Wall Street van vorige week schrikken buitenlandse beleggers in Tokyo af. De handel had dit jaar nog niet eerder zo weinig om het lijf; er gingen slechts 230 miljoen aandelen om.