Gabrielle

Gabrielle (Mercury 828 724)

De Britse soulzangeres Gabrielle heeft een mysterieus voorkomen. Ten tijde van haar succesvolle debuut-cd Find Your Way (1993) droeg ze een ooglapje op haar linkeroog, en tegenwoordig hangt er een lange lok zwart haar. Haar stem heeft eenzelfde soort geheimzinnigheid. Als zij zingt geeft Gabrielle zich nooit volledig.

Ook op Gabrielle's tweede, titelloze cd laat ze deze gestileerde zangstijl horen. Het krolse geluid, waarmee ze de woorden aan elkaar doet vloeien, kan een gemene toon hebben maar klinkt meestal verleidelijk. Gabrielle heeft de zelfde soepele stijl als Diana Ross in haar Supremes-tijd.

Er zijn meer overeenkomsten tussen Ross en Gabrielle. Want haar nieuwe cd heeft in een aantal nummers een onmiskenbaar 'Motown'-geluid. In de single, Give Me A Little More Time, wordt die inspiratie wel erg nadrukkelijk onder de aandacht gebracht: het nummer is opgenomen met de kenmerkende 'badkamersound' van de jaren zestig .

Maar de rest van de nummers op de cd is afwisselend, eigentijds en zwoel. Er is een mooi droevig lied, Alone, dat ontroert door een sobere instrumentatie en de als een mantra herhaalde hartekreet 'I've been alone for too long', en er zijn dansbare nummers voor een paar voorzichtige danspassen in de huiskamer.

    • Hester Carvalho