Escom vraagt faillissement aan

HEPPENHEIM/AMSTERDAM, 15 JULI. De pogingen om de Duitse computerdetaillist Escom van de ondergang te redden, zijn mislukt. Het moederbedrijf Escom AG heeft naar eigen zeggen faillissement aangevraagd. De rechter in Bensheim zou vandaag een beslissing nemen.

Begin juli vroeg Escom AG uitstel van betaling aan om zich tegen schuldeisers te beschermen.

Ook Escom Nederland nam die stap, met de bedoeling op eigen benen verder te gaan. Vanochtend was er nog geen nadere informatie over Escom Nederland voorhanden.

Escom AG heeft niet genoeg middelen kunnen inzamelen om ten minste 35 procent van de schulden af te betalen, nodig om uit surseance te komen. Met 450 zaken, waarvan 130 in Duitsland en 36 in Nederland, is Escom de op een na grootste Duitse computerdetaillist, na Vobis. Eind 1995 stonden 4400 mensen op de loonlijst.

Na enkele uitstekende jaren is de moordende concurrentie Escom noodlottig aan het worden. Het afgelopen jaar leverde een verlies van 180 miljoen mark op. Escom slaagde er de afgelopen maanden niet in om de neergaande lijn te keren.

Afgelopen week al haakten twee aandeelhouders af. De overgebleven grootste aandeelhouders zijn het postorderbedrijf Quelle (25 procent), pc-fabrikant Siemens-Nixdorf (12,5 procent) en oprichter Manfred Schmitt (23 procent).

(DPA)