Doden bij rellen in voetbalstadion in Libische hoofdstad

TRIPOLI/ KAIRO, 15 JULI. Bij rellen tijdens een voetbalwedstrijd in de Libische hoofdstad Tripoli zijn afgelopen dinsdag volgens officiële cijfers acht, maar volgens diplomaten en oppositie tussen de 20 en 50 doden gevallen. Er zouden tientallen gewonden zijn.

De televisie gaf geen bijzonderheden over de oorzaken van het geweld tijdens de wedstrijd tussen de clubs Al-Ittihad en Al-Ahly, die 60.000 toeschouwers had getrokken. Maar diplomaten in de Egyptische hofdstad Kairo zeiden dat lijfwachten van zoons van de Libische leider kolonel Moammar Gaddafi het vuur hadden geopend op toeschouwers die leuzen tegen het regime schreeuwden. Vanuit de menigte werd teruggeschoten, waarna duizenden in paniek elkaar verdrongen om het stadion uit te komen. Op straat was het daarna ook nog een tijdlang onrustig geweest. De politie had echter wegversperringen opgericht, en de volgende dag was het weer rustig.

Volgens een diplomaat begonnen de leuzen tegen Gaddafi toen de scheidsrechter een beslissende strafschop toekende aan de ploeg die werd gesteund door de zoons van Gaddafi, Al-Ahly, die met 1-0 won. Tijdens de onlusten renden enkele woedende fans van de tegenpartij het veld op en staken de scheidsrechter met een mes, voegde hij eraan toe.

“Ik denk dat het een mengsel was van voetbalvandalisme en politiek verzet, dat de temperatuur nog eens deed oplopen”, zei een diplomaat. “Je weet dat je niet de straat op moet gaan na een voetbalwedstrijd in Libië”, zei een ander. “Wanneer ze tevreden zijn, springen de Libiërs op auto's na een voetbalwedstrijd, en wanneer ze boos zijn, bekogelen ze ze met stenen.”

Tripoli is tot recentelijk relatief vrij gebleven van gewelddadig verzet tegen Gaddafi, die imiddels 27 jaar aan de macht is, in tegenstelling tot het gebied van Benghazi dat een broeinest is van moslim-extremistische oppositie tegen diens bewind. Vorige maand zouden echter politieke gevangenen in de Abu Saleem gevangenis in de hoofdstad in opstand zijn gekomen uit protest tegen de slechte omstandigheden waaronder ze werden vastgehouden. Bij een daaropvolgende slag met de politie werden volgens een diplomaat 100 mensen gedood; een zegsman van de Libische oppositie in Kairo hield het echter op acht doden. Een andere diplomaat zei dat de laatste tijd “meer en meer berichten over verzet onze oren bereiken”.

Volgens de Libische staatstelevisie is een officieel onderzoek begonnen naar de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd. In Egypte gestationeerde Libische functionarissen zeiden dat er uit respect voor de doden zeker 40 dagen niet zou worden gevoetbald. Volgens een officiële bekendmaking zijn de twee betrokken clubs, de belangrijkste van Libië, beide ontbonden. De televisie zond gisteren slechts in zwart-wit uit; in Tripoli was het een “dag van rouw ter nagedachtenis van de slachtoffers'. (Reuter, AFP)