'Chirac moet rust op Corsica herstellen'

PARIJS, 15 JULI. De Franse premier, Alain Juppé, zal deze week een bezoek brengen aan Corsica als onderdeel van een grootschalige campagne gericht op het herstel van rust en orde op het door terrorisme geteisterde Franse eiland.

Corsicaanse partijgenoten van president Jacques Chirac deden afgelopen weekeinde een oproep aan de regering een einde te maken aan de onrust op het eiland. “Nu Corsica een zeer ernstige crisis doormaakt doen we een beroep op de president om Corsica tot nationale prioriteit te verheffen en respect voor de Republikeinse waarden op het eiland veilig te stellen.”

Corsica gaat al jaren gebukt onder een strijd tussen een aantal nationalistische bewegingen. De onderlinge strijd eiste in de afgelopen twee jaar zeker 16 doden. Begin deze maand vielen bij een autobom-ontploffing in de hoofdstad Bastia één dode en vijftien gewonden. De aanslag was gericht op leiders van de grootste nationalistische organisatie op het eiland, de Cuncolta.

De Cuncolta Naziunalista is de legale faade van het Nationale Corsicaans Bevrijdingsfront, FLNC Canal Historique, de grootste ondergrondse verzets-beweging. Aangenomen wordt dat de aanslag onderdeel was van een afrekening tussen deze en andere nationalistische groeperingen. De andere groeperingen zouden zich gepasseerd voelen omdat de minister van binnenlandse zaken, Debré, in het semi-geheim heeft onderhandeld met Cuncolta/FLNC over voorwaarden voor een beëindiging van de terreur op het eiland.

Vorige week donderdag bracht Debré weer een bezoek aan het eiland om er een nieuwe hoofdcommissaris van politie te installeren. Op vrijdag werden drie nationalisten gearresteerd voor illegaal wapenbezit en veroordeelde een rechtbank twee andere nationalisten tot een jaar gevangenisstraf voor hetzelfde vergrijp.

Poltieke commentatoren hebben erop gewezen dat binnen de regering in Parijs voorstanders van een harde en een voorzichtige lijn ten opzichte van het Corsicaans verzet tegenover elkaar staan. Juppé zou de voorkeur geven aan strikte handhaving van de rechtsstaat. Debré zou meer heil zien in compromissen met het verzet. De arrestaties van vorige week duiden erop dat de regering nu voor een hardere aanpak heeft gekozen. (AFP, Reuter)