Chaos bij opening parlement van Bangladesh

NEW DELHI, 15 JULI. De openingszitting van het nieuwe parlement in Bangladesh is gisteren chaotisch verlopen. De oppositie onder leiding van oud-premier Khaleda Zia verliet de zaal na het begin van de zitting uit protest tegen een procedurele beslissing van de scheidende parlementsvoorzitter.

Weliswaar keerden de vertegenwoordigers van de oppositie een uur later terug, maar het incident doet vrezen dat de ruzie tussen Khaleda Zia en de huidige premier en voormalige oppositieleidster, Sheikh Hasina Wajed, die Bangladesh de afgelopen twee jaar grotendeels heeft verlamd, nog geenszins voorbij is, al zijn de politieke rollen van beide dames nu omgedraaid. De zitting van gisteren werd ook bijgewoond door de gewezen militaire dictator, Hossain Mohammad Ershad. Deze zit sinds 1990 gevangen, maar aangezien hij in het parlement is gekozen en zijn Jatiya-partij deel uitmaakt van Hasina's coalitiekabinet, kreeg hij tijdelijk verlof uit de gevangenis.