Canadees Villeneuve wint op Silverstone zijn tweede race

SILVERSTONE, 15 JULI. Jacques Villeneuve heeft met zijn Williams gisteren op Silverstone de Grote Prijs Formule I van Groot-Brittannië gewonnen. Het was de tweede overwinning van de Canadees dit seizoen. Zijn teamgenoot Damon Hill behield de leiding in de strijd om de wereldtitel. De Brit viel gisteren vroegtijdig uit met pech. De Oostenrijker Gerhard Berger eindigde als tweede, de Fin Mika Hakkinen als derde.

Bij een ongeluk tijdens een IndyCar-race in Toronto zijn gisteren twee doden gevallen. De Amerikaanse autocoureur Jeff Krosnoff en een Canadese baancommissaris kwamen om het leven. Krosnoff botste met zijn wagen in de 92ste ronde aan het einde van het rechte stuk tegen de wagens van de Zweed Stefan Johansson en de Braziliaan Andre Ribeiro. De bolide vloog diverse malen over de kop en sloeg tegen het hek te pletter. De 31-jarige Krosnoff is in de wrakstukken bekneld geraakt. Johansson en Ribeiro bleven ongedeerd. De baancommissaris werd geraakt door rondvliegende wrakstukken en bezweek aan zijn verwondingen.

Bij een autorally in het Franse Alençon kwamen gisteren vier mensen om het leven. Tijdens de race om de Inter-Nationscup verloor een coureur de controle over zijn stuur. Zijn auto vloog de bocht uit en raakte een aantal toeschouwers. Ook een auto die direct achter deze coureur reed vloog het publiek in.

Bij de Formule I-wedstrijd op Silverstone eindigde de Nederlander Jos Verstappen als tiende. Het was de tweede keer dit seizoen dat Verstappen de finish haalde. Met zijn Footwork-Hart reed Verstappen één keer eerder de wedstrijd uit. Dat was in de derde Grand Prix van het jaar, in Argentinië. Daar werd de Limburger zesde, goed voor een punt in de wereldtitelstrijd. Na zijn 'stunt' van gisteren zei hij op de goede weg te zijn. “Want wie wil winnen, zal toch eerst de streep moeten halen.”

Kritiek had Verstappen al voor de race en na de trainingen geuit. “Het is helemaal niets. De auto is het probleem van het jaar. Allemaal erg teleurstellend.” Na de wedstrijd was hij iets milder. “Het is lekker weer eens een race te hebben uitgereden. Toch moet er nog veel veranderen. Vooral qua vermogen en wegligging.”

In zijn renstal is een reorganisatie op komst. Verstappen heeft de indruk dat al wordt toegewerkt naar het volgende seizoen. Op korte termijn wil hij in elk geval een nieuwe voorwielophanging. Komt die niet, dan zit er voor hem niet veel meer in dan op Silverstone. Een hogere klassering is hooguit mogelijk bij meer uitvallers.

Startend met zijn oude motor reed Verstappen gisteren lange tijd rond de tiende plaats. Na de eerste pitstop kwamen de gebruikelijke wegliggingsproblemen, waardoor Verstappen nauwelijks nog inliep op de coureurs voor hem. Daarom was hij naderhand ook niet echt tevreden. “Maar veel beter kan het gewoon niet.”

De favorieten stelden teleur. Damon Hill, gebrand op succes voor eigen publiek, bereikte de finish niet. Datzelfde gold voor de Ferrari-rijders Schumacher en Irvine. Wereldkampioen Schumacher was de eerste die uitviel, na drie ronden. Het was al de zesde keer dit seizoen dat hij de wedstrijd niet uitreed. De laatste kans van de tweevoudig wereldkampioen op titelprolongatie is daarmee verkeken.

Voor Villeneuve, na zijn zege in het Amerikaanse Indycar-klassement in vorig seizoen overgestapt naar de Formule I, betekende het zijn tweede zege. De eerste was in april op de Nürburgring in Duitsland. In de strijd om de wereldtitel slonk de achterstand van Villeneuve op Hill tot vijftien punten. (ANP)