Bioscopen Afghanistan gesloten

KABUL, 15 JULI. De nieuwe Afghaanse interim-regering van Gulbuddin Hekmatyar heeft gisteren opdracht gegeven alle bioscopen in het land te sluiten. Ook mag geen muziek meer worden gespeeld op de staatsradio en -televisie. De maatregel is een uitvloeisel van Hekmatyars voornemen om de shari'a (de islamitische wet) in Afghanistan in te voeren.

“We hebben met het leven van meer dan 1,5 miljoen mensen betaald (het vermeende aantal doden in de burgeroorlog, red.) om een islamitische regering in te voeren”, aldus de Afghaanse minister van Informatie en Cultuur. Het was gisteren voor het eerst sinds april 1992, toen het communistische bewind viel, dat de bioscopen in Afghanistan gesloten waren.

De militaire commandant Ahmad Shah Masood, medestander van president Burhanuddin Rabbani, heeft inmiddels kritiek geuit op de maatregel. Volgens Masood had Hekmatyar het voorstel eerst voor moeten leggen aan de Hoge Staatsraad (HCR) omdat de interim-regering, die op 26 juni na een akkoord tussen Hekmatyar en Rabbani werd gevormd, alleen uitvoerende macht heeft. “De Hoge Staatsraad blijft het orgaan dat de beslissingen neemt”, aldus een woordvoerder van Masood. (Reuter)