Besluit VS over Cuba-wet; Santer dreigt Amerika met represailles

BRUSSEL, 15 JULI. President Jacques Santer van de Europese Commissie heeft vanmorgen gezegd rekening te houden met een 'directe Westeuropese represaille' als de Verenigde Staten weldra zouden besluiten om buitenlandse bedrijven die zaken doen op Cuba via de Amerikaanse rechter te bestraffen.

Hij zei te verwachten dat Washington de nieuwe anti-Cubaanse handelswetten volledig zal implementeren, maar waarschuwde dat Europa prompt zal antwoorden. “Wij moeten reageren, als het moet vandaag nog”, zei Santer vanmorgen in een toespraak tot de Raad voor Algemene Zaken van de Europese Unie.

Eerder deze maand nog besloot de ING-groep vanwege de Amerikaanse dreigementen zijn betrokkenheid bij de Cubaanse suikerindustrie te beëindigen. Verwacht wordt dat de Amerikaanse president Clinton uiterlijk morgen een besluit zal nemen over de door het Congres voorgestelde en uiterst controversiële Helms-Burton Act. Hoewel de Amerikaanse president de wet met een veto kan torpederen, zei Santer het 'meer dan waarschijnlijk' te achten dat de regering in Washington tot implementatie zal overgaan.

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie zouden later vandaag overleg voeren met EU-commissaris Leon Brittan (Handel) over de maatregelen die de vijftien ledenlanden op hun beurt tegen de VS kunnen nemen. De Helms-Burton Act stelt Amerikanen in staat om bij de Amerikaanse rechter buitenlandse bedrijven aan te klagen die profiteren van investeringen in bezittingen die na de machtsovername in 1959 door Fidel Castro werden genationaliseerd. De Europese Unie en andere handelspartners van de Verenigde Staten hebben dat voornemen fel veroordeeld en met represailles gedreigd.

Maar Washington stelt dat bedrijven die zaken doen met in beslaggenomen bezittingen van uitgeweken Cubanen zich gedragen als 'helers die Amerikaanse burgers benadelen'. Tegelijk heeft de Amerikaanse regering haar bondgenoten met matig succes gevraagd deel te nemen aan de economische isolatie van Havana. De Europese Unie en Washingtons partners in de Noordamerikaanse Vrijhandelsassociatie - Mexico en Canada - blijven echter verontwaardigd over de Helms-Burton Act.

De Europese Unie heeft de Amerikaanse regering laten weten dat het al veel heeft gedaan om het regime-Castro te isoleren. Daarbij wordt bijvoorbeeld gewezen om de weigering van de Europese ministers vorige maand om een handelsverdrag met Cuba te ratificeren wegens gebrek aan democratie en consideratie voor de mensenrechten op het eiland.