Beslag op bankrekening boeren

DEN HAAG, 15 JULI. Het ministerie van Landbouw heeft beslag laten leggen op de bankrekeningen van tweehonderd boeren die hun overschotheffing over 1995 weigeren te betalen. In totaal hebben 5.500 van de 48.000 boeren die een mestboekhouding moeten inleveren de heffing niet betaald uit protest tegen het strengere mestbeleid van de ministers Van Aartsen (Landbouw) en De Boer (Milieu).

Alle veehouders die blijven weigeren zullen volgens het ministerie uiteindelijk bezoek krijgen van een deurwaarder die hen zal sommeren de heffing te betalen. Doen de boeren dit niet binnen drie dagen, dan volgt blokkade van de bankrekening. Vijftig boeren van de eerste groep van 250 kozen eieren voor hun geld en betaalden de heffing. Deze variëren van enkele tientjes tot vijftienhonderd gulden.

Volgens H. Wijnands van het actiecomité 'Wij zullen doorgaan' bereiden de gezamelijke boerenorganisaties een juridische zaak voor tegen de beslagleggingen. Tot die tijd zullen deurwaarders die boeren bezoeken zoveel mogelijk gehinderd worden. Wijnands kondigt “blokkades en vertragingen” van deurwaarders aan. Boerenleider Wien van den Brink heeft nog geen deurwaarder op bezoek gehad.

Sinds de bezoeken aan de eerste groep boeren worden de actiecomités bestookt met vragen over hoe om te gaan met een eventuele beslaglegging. Wijnands verwijst ze door naar hun bank die de boeren steunen om de “overlast te minimaliseren”. Een woordvoerder van de Rabobank, waar 90 procent van de agrariërs een rekening heeft, bevestigt dat naar alle vestigingen interne richtlijnen zijn gestuurd over hoe ze “binnen wettelijke kaders” om moeten gaan met een beslaglegging.

De Rabobank wil niet zeggen wat de werkwijze is, maar volgens Wijnands is het openen van een tweede rekening een mogelijkheid die door de boeren wordt geopperd. De Belastingdienst kan een bankrekening slechts blokkeren, er geen geld van af halen. Het beslag geldt alleen de niet-betaalde heffing, niet de boete.