Bende smeert minima levensverzekering aan

Justitie stelt een onderzoek in naar een bende die mensen een levensverzekering aansmeert zonder dat zij dat weten. De criminele organisatie richt zich vooral op mensen met een gering inkomen en hoge schulden, die nieuwe leningen willen afsluiten.

Deze mensen kunnen voor geld niet meer terecht bij banken en bonafide geldschieters wanneer ze als wanbetaler staan geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel. De bende leent hun geld, maar laat hen in plaats van een schuldbekentenis de polis van een levensverzekering ondertekenen. De klanten komen daar pas achter wanneer ze een jaarlijkse premie moeten betalen, waar ze tot aan hun 65-ste aan vastzitten. De polissen zijn dan al ondergebracht bij normale verzekeraars, die de bende als tussenpersoon een provisie van 10 procent voor het aanbrengen van een nieuwe klant hebben betaald. De hoofdofficier van justitie in Utrecht mr. R. Berger bevestigt dat een onderzoek loopt, maar wil over de omvang van de zaak niets zeggen. Dat onderzoek neemt nog maanden in beslag.