'Bellen in auto wel gevaarlijk, niet strafbaar'

DEN HAAG, 15 JULI. Telefonerend autorijden zal in Nederland niet als strafbaar feit worden aangemerkt. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat voelt er niets voor om in navolging van de Zwitsers en de Italianen mensen te gaan beboeten die in één hand een telefoon houden en de andere hand aan het stuur hebben geklemd.

Automobilisten die vanaf september bellend door Zwitserland rijden kunnen wel een boete tegemoet gaan zien van 125 gulden als ze door politie worden betrapt met een telefoon in de hand. Volgens de Zwitsers valt de verkeersveiligheid niet te garanderen als iemand bezig is te telefoneren en te sturen tegelijk. Het 'met de handen vrij bellen' levert volgens de Zwitsers geen gevaar op, omdat de bestuurder beide handen aan het stuur kan houden. In Italië is bellen in de auto al strafbaar.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag laat de verantwoordelijkheid over aan de automobilist. In de wet is wel een bepaling opgenomen waarin staat dat het overige verkeer niet in gevaar mag worden gebracht. “In principe moet je beide handen aan het stuur houden, dat word je ook met autorijles aangeleerd”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Maar ja, het is een beetje hetzelfde als iemand die met beide handen zijn haar aan het kammen is. De verantwoordelijkheid ligt bij de bestuurder.”

Een automobilist die al telefonerend een ongeluk veroorzaakt kan aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat door het bellen niet de beide handen aan het stuur zaten. Het ministerie heeft wel een advies voor degenen die in een auto willen bellen, een shagje willen draaien of even hun haar goed willen doen. “Het is altijd raadzaam om dan het voertuig even langs de kant van de weg te zetten. Dan kan er het minste fout gaan”, aldus een woordvoerder van minister Jorritsma (Verkeer).

Velig Verkeer Nederland (VVN) vindt bellen in de auto “asociaal rijgedrag”. “De politie constateert steeds vaker mensen die slingerend over de weg gaan, omdat ze tijdens het rijden aan het telefoneren zijn. De overige weggebruikers irriteren zich mateloos aan bestuurders met een telefoon in de hand. Dit leidt tot een agressief, asociaal en roekeloos verkeersbeeld”, aldus een woordvoeder van VVN. De organisatie vindt het te ver gaan om het rijdend telefoneren expliciet te verbieden. Veilig Verkeer vindt wel dat de politie meer actie moet ondernemen tegen “slingerende bellers”.