Argentinië: arrestaties anti-joodse aanslag

BUENOS AIRES, 15 JULI. Ten minste elf politiemannen zijn vrijdag en zaterdag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gearresteerd in verband met de bomaanslag op een joods cultureel centrum op 18 juli 1994. De agenten werden gearresteerd op verdenking van het schenden van hun plichten als wetsdienaren.

Zij zouden deel uitmaken van een bende van helers van gestolen auto's, die het busje leverde waarmee de aanslag werd gepleegd. Desondanks beschuldigen de autoriteiten hen niet van directe betrokkenheid bij de aanslag. Zij zullen worden verhoord door de federale rechter Juan Jose Galeano, die het onderzoek naar de bomaanslag leidt. Galeano hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Donderdag zal de plaatselijke joodse gemeenschap in Buenos Aires de slachtoffers van de aanslag op het gebouw van de Argentijns-Israelische culturele vereniging AMIA herdenken. Bij de ontploffing van de explosieven, die waren verborgen in een bestelbusje, vielen ten minste 86 doden en raakten zo'n 240 mensen gewond. De plaatselijke joodse gemeenschap in Buenos Aires zal de slachtoffer donderdag tijdens een plechtigheid herdenken.

Argentinië staat onder internationale druk om de daders van de aanslag op te sporen. Galeano zei gisteren volgens het Argentijnse persbureau Telam dat de aanslag het werk was van 'internationale terroristen'.

Eerder spak hij openlijk de verdenking uit dat de daders deel uitmaakten van het door Iran gesteunde, moslim-fundamentalistische Hezbollah. Deze mening wordt ook gekoesterd door joodse groeperingen in Argeninië en de regeringen van de Verenigde Staten en Israel. Zij brengen de aanslag in verband met een bomaanslag in maart 1992, op de Israelische ambassade in Buenos Aires, warbij 29 mensen om het leven kwamen. Volgens andere theorieën is de aanslag op het AMIA-gebouw echter voorbereid in Argentinië.

Onder de gearresteerde politiemannen bevindt zich onder anderen ondercommissaris José Ferrari, die daags tevoren nog zelf deelnam aan de arrestatie van de daders van een aanslag op het huis van senator Eduardo Menem, de broer van de Argentijnse president Carlos Menem. (AP, Reuter)