Wel de lasten, niet de lusten

NEW YORK, 13 JULI. Naarmate de Olympische Spelen dichterbij komen, zijn veel bewoners van Atlanta steeds minder ingenomen met de organisatie. De ACOG (Atlanta Committee for the Olympic Games) is het mikpunt van een actiegroep, die zich ADOG (Atlantans Disgusted with the Official Games) noemt.

“Steeds meer mensen hebben schoon genoeg van de ACOG”, zegt David Chesnut, een freelance copywriter. “De organisatie is arrogant, minachtend ten opzichte van de bewoners en lijkt te vergeten dat Atlanta gaststad is.” Chesnut en zijn partner Bill Hughes zijn niet tegen de komst van de Spelen, maar zij vinden dat de inwoners van de stad niet genoeg lusten krijgen maar wel de lasten mogen dragen.

Een voorbeeld daarvan is volgens Chesnut dat het geïnteresseerden moeilijk werd gemaakt om kaartjes te bemachtigen. Hij wilde graag met zijn kinderen naar een onderdeel van de Spelen, maar dat was schier onmogelijk. Het bestelformulier voor tickets was “ingewikkelder dan de belastingaangifte” en moest per se via United Parcel Service (UPS) worden ingestuurd. Chesnut: “Het is onzin om als je in Atlanta woont een koeriersdienst te moeten bestellen. Maar UPS is één van de sponsors en had dus een monopolie.” Chesnut stuurde zijn aanvraag per post. Later hoorde hij dat zijn formulier nooit is aangekomen.

Een andere doorn in het oog van veel Atlantans is de mascotte van de Spelen, Whatizit, ook wel Izzy genoemd. Het ontwerp voor het onbenullige mannetje is volgens Chesnut door een paar organisatoren bedacht en goedgekeurd, maar volgens hem staat heel Atlanta er mee voor schut. Overigens staat ADOG niet alleen in zijn afkeuring. Ook de New York Times schreef met zoveel woorden dat de mascotte enigszins infantiel aandoet. Chesnut: “Het is leuk voor kleine kinderen, maar daarmee houdt het op.” Onafhankelijk van ADOG is er ook iemand die verkleed rondloopt in een pak dat een dikke, rode Izzy voorstelt. Deze figuur noemt zich Spoilsport.

Chesnut en Hughes verkopen T-shirts. Het shirt toont een hond (a dog betekent ook wel: een kat in de zak), die door Chesnut en Hughes Pizzy is gedoopt. Hij lijkt niet op Izzy, maar de associatie is duidelijk. Achterop het shirt is te lezen: When you're finished, may I please have my city back. Volgens Chesnut loopt de verkoop goed en heeft hij al enkele honderden T-shirts verkocht.

De verkoop is vooral goed onder medewerkers van Georgiatech, de universiteit in het centrum van Atlanta waarvan de campus wordt gebruikt als olympisch dorp. De mensen daar wisten dat ze moesten verdwijnen tijdens de Spelen, maar al enkele weken is het hen bijna onmogelijk de gebouwen te bereiken. Veiligheidsmaatregelen zorgen ervoor dat ze aan de rand van de campus in een bus moeten stappen die hen afzet voor hun gebouw. “Niemand kan de campus op”, zegt een medewerker. “In mei had je een pasje moeten aanvragen. Als dat niet is gebeurd, wordt het moeilijk.”

Wat tot nu toe een paar minuten lopen was, betekent voor sommigen opeens een flinke wandeling vanaf een controlepost. Let wel, het is in Atlanta 30 tot 35 graden en vochtig.

Een ACOG-woordvoerder zegt niets te weten van protesten tegen de spelen of tegen ACOG. “Ik heb nog nooit gehoord van ADOG of Spoilsport.”

    • Lucas Ligtenberg