Wandelpad op hoog niveau

BORGER - Een 125 meter lang en 22 meter hoog pad voert de wandelaar in de bossen van Borger langs ruisende boomtoppen en kruinen van lariks, beuk, eik, Douglas spar, tamme kastanje en de Sitka-spar (beter bekend als de kerstboom). Het boomkroonpad, een initiatief van Staatsbosbeheer, werd de afgelopen maanden geconstrueerd. Vijftien bruingroen geverfde dunne stalen masten verbinden een aantal houten loopbruggen met elkaar.

De bezoeker die ter hoogte van boomtoppen wil wandelen, stapt eerst in een dertig meter lange ondergrondse tunnel bij het Houtvester Kuhn Huis van Staatsbosbeheer. In deze kelder zijn video-opnames en kijkkasten te zien van het ondergrondse dieren- en plantenleven. Na het beklimmen van een wenteltrap staat hij vervolgens oog in oog met de boomkruinen. De wandeling duurt een half uur, de wandelaar begint op 7,50 meter en loopt geleidelijk naar een hoogte van 22 meter, waar hij over het Drentse bos kan blikken.

De Muziek Academie Groningen componeerde een speciale “bossymfonie” die de wandelaar op zijn tocht begeleidt. Een sensor activeert het geluid. Na de wandeling gaat het via een glijbaan weer naar beneden. Volgens A. Staal, werkzaam bij de boswachterij Borger, past de wandeling op hoog niveau goed bij Drenthe, dat zich meer wil profileren als wandelprovincie. “Ik ben er al even op geweest en het is nog leuker en spannender dan ik dacht. Het is een aparte ervaring om zo hoog te kuieren.” Het pad is goed beveiligd, zegt hij. Een hoge balustrade van meer dan een meter is rond de route geplaatst. Wie last krijgt van hoogtevrees of claustrofobie kan op twee plaatsen langs trappen afdalen.

De aanleg van het pad kostte ruim 1,2 miljoen gulden. Staatsbosbeheer verwacht jaarlijks tussen de veertig-en vijftigduizend bezoekers. (Foto's Sake Elzinga)