United opent de langste vliegroute

AMSTERDAM, 13 JULI. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines start met een lijndienst tussen Chicago en Hongkong. De reis is met een afstand van 12.530 kilometer de langste non-stop route uit de geschiedenis van de luchtvaart. Vanaf Hongkong duurt de vlucht 15 uur. Op de terugreis moeten de passagiers 15.55 uur in het vliegtuig, een Boeing 747-400, zitten.

De extreem lange reis is mogelijk geworden dankzij een nieuwe navigatietechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van satellieten. De technologie stelt vliegtuigen in staat de efficiëntste routes en hoogtes te kiezen, waarmee vliegtijd en brandstof kan worden bespaard. Op de route Chicago-Hongkong, waarbij het toestel via Alaska, Oost-Siberië, Peking naar de Britse kroonkolonie vliegt, bedraagt de besparing één uur. Tot nu toe was de langste non-stop vlucht die van United tussen San Fransisco en de Australische stad Sidney, waarbij de passagiers 14.35 uur in het vliegtuig opgesloten zitten. (ANP)