Tribune

De beste voetballer van de Nederlandse velden, Ronaldo Luiz Nazario de Lima, verdwijnt naar Spanje. De PSV-speler komt komend seizoen waarschijnlijk uit voor Barcelona, dat 34 miljoen gulden voor hem betaalde. De Braziliaanse spits lijkt er wel oren naar te hebben. Hij voelt zich slecht behandeld door trainer Dick Advocaat.

Frans Oosterwijk, journalist, schreef een boek over Ronaldo: “We verliezen de mooiste, elegantste en meest creatieve voetballer van Nederland. Ronaldo is een spits die op zichzelf speelt, alsof hij het elftal niet nodig heeft. Hoewel het elftal hem nu ook niet meer nodig schijnt te hebben. Ik geloof niet dat hij uit zichzelf een aversie tegen Advocaat heeft ontwikkeld. Ronaldo is een aardige, zelfs lieve jongen, maar hij heeft met zijn uitspraken wel de homogeniteit van de groep in gevaar gebracht. De spelers begrijpen hem niet. Het is moeilijk voor Ronaldo om nu nog terug te komen. Daarom is het voor PSV ook een gouden uitkomst als hij voor zoveel geld naar Barcelona gaat.

Vierendertig miljoen voor een speler die de club nog geen succes heeft gebracht, is erg veel. Bovendien zijn ze bij PSV het afgelopen seizoen een beetje wantrouwend geworden. Toen Ronaldo te laat terugkwam van zijn blessurebehandeling in Brazilië, werd gezegd dat hij in prima conditie verkeerde. Dat was niet het geval.''

Luc Nilis, de spits met wie Ronaldo vorig seizoen een koppel vormde bij PSV: “Ik denk zeker dat hij de beste spits is met wie ik ooit heb samengespeeld. Het is zeer spijtig dat hij gaat. Ronaldo is ontgoocheld dat hij niet speelde in de bekerfinale, maar ik denk zeker niet dat hij vertrekt wegens de trainer. Advocaat heeft hem het hele jaar beschermd. Nee, Ronaldo's uitspraken moet je niet zijn makelaars aanrekenen. Ronaldo bepaalt zelf zijn keuze. Als hij aangeeft dat hij wil vertrekken, maken zijn makelaars daar werk van. Het is jammer, hij lag goed in de groep, maar we hebben vorig jaar bewezen ook zonder hem goed te kunnen spelen. Daarom is het goed dat PSV hem laat gaan. Als een andere club zoveel geld biedt, maak je veel winst.”

Jack van Gelder, voetbalcommentator: “Ronaldo heeft niet aangetoond de beste voetballer van de Nederlandse competitie te zijn. Daarvoor was hij niet constant genoeg, heeft hij te weinig een topniveau gehaald. Dat hij geen prijzen voor zijn club heeft gewonnen, maakt niet uit.

Je ziet dat zelfs zulke spelers niet te behouden zijn. Dat lukt nooit meer. We hebben in Nederland een stukje calvinisme in ons, dat zegt dat je niet meer kunt uitgeven dan je hebt. Er zijn op de wereld genoeg clubs die dat wel doen. Kijk naar de transfers van Real Madrid! En dan te bedenken dat die club een schuld heeft van meer dan honderd miljoen gulden. Dat kan in Nederland niet. Gelukkig maar.''

Ron Olyslager, doelman De Graafschap, moest vorig seizoen als enige drie doelpunten van Ronaldo toestaan: “Die drie doelpunten zeiden meer over mijn vorm dan over Ronaldo. Ik kan me die goals niet meer herinneren. Het werd die avond liefst 8-0 voor PSV. We hadden een complete off-day. Maar Ronaldo heeft voor zijn leeftijd natuurlijk uitzonderlijke klasse. Hij kan een wedstrijd in zijn eentje beslissen. Ik weet niet of hij voor een keeper de lastigste spits is. Hij bewaart iets meer rust dan anderen, maar er zijn er meer die dat hebben. Zijn directe tegenstander heeft het moeilijker. Als voetballiefhebber vind ik het heel jammer dat hij weggaat. Als doelman maakt het me weinig uit. Het is niet zo dat we nu met een geruster hart naar PSV gaan.”

Ricardo La Sala, restauranthouder in Eindhoven en persoonlijke vriend van Ronaldo: “Ronaldo komt vanaf het begin van zijn PSV-tijd naar ons restaurant. Net als Romario vroeger. Het is een vrij rustige jongen. Ik geloof wel dat hij gek gemaakt is door zijn managers. Wat hij nu zegt is niet de werkelijke reden van zijn vertrek. Hij was er destijds heel kwaad over dat hij maar heel even in de bekerfinale mocht meespelen. Maar later zijn ze met de hele groep nar Spanje gegaan en dat ging goed. Alles werd uitgepraat. Ik heb nooit aan hem gemerkt dat hij het bij PSV niet meer naar zijn zin had. En dan komt nu ineens dit verhaal. Volgens mij hebben zijn managers hem gewoon een verhaaltje laten vertellen. Een financiële kwestie. Zo kunnen ze lekker aan hem verdienen.”

    • Orkun Akinci