Toezicht op bestand in Libanon

WASHINGTON, 13 JULI. De Verenigde Staten, Frankrijk, Libanon, Israel en Syrië zijn het gisteren na bijna drie maanden praten eens geworden over de controle op het jongste staakt-het-vuren tussen Israel en de Libanese moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren meegedeeld.

Na zestien dagen raket- en artilleriebeschietingen in Zuid-Libanon en Noord-Israel, waarbij circa 200 Libanezen werden gedood, werd 26 april een staakt-het-vuren van kracht. Er is nu een akkoord bereikt over de vorming van een militaire waarnemersgroep, onder wisselend voorzitterschap van de VS en Frankrijk, die vanuit de Zuidlibanese grensplaats Naqoura gaat toezien op het bestand. “Om de belangen van elke partij te waarborgen” zullen besluiten eenstemmig moeten worden genomen. (Reuter, AFP)