SILLY SEASON PORRIDGE

De Engelse zondagskrant The Sunday Times bericht altijd uitgebreid over wat bezoekers van de Ascot Races, Glyndebourne concerten en andere posh evenementen in hun picknick mand stoppen. Elk jaar is dat zo'n beetje het saaie zelfde: champagne, sandwiches, en gerookte zalm en zo. Dit jaar besteedde de krant voor de verandering aandacht aan 'the silly season' en vermeldde welke gratis feesten en sportevenementen voor het gewone volk er in Engeland bezocht kunnen worden.

Ik noem er een paar. Tot de niet culinaire evenementen behoren het Kampioenschap Wormen Zoeken (zoveel mogelijk in 30 minuten), het Wereldkampioenschap Slakkenrace, het Wereldkampioenschap Teenworstelen en een wedstrijd in wie het lelijkste gezicht kan trekken. Vandaag, 13 juli, vindt in Witcham, Cambridgeshire, voor de 27e keer het Wereldkampioenschap Doperwtenschieten plaats, waaraan teams, mannen, vrouwen en kinderen kunnen meedoen. De deelnemers moeten van een afstand van 12 foot op een met stopverf ingesmeerd doelwit schieten. Op 8 september eindigt het het seizoen met een wedstrijd Pap Maken. In de Schotse plaats Carrbridge beoordelen drie topkoks wie de lekkerste havermoutpap heeft gemaakt. Deelnemers mogen hun bordje pap naar believen opfleuren met whiskey, noten of bijvoorbeeld fruit. De winnaar krijgt 200 pond. Florence Ritchie, die de afgelopen twee jaar tot winnares werd uitgeroepen doet dit jaar niet mee om haar rivalen ook eens een kans te geven. In een oud Engels kookboek vond ik een nogal silly recept voor een peaporridge. In het recept is sprake van spliterwten die geweekt moeten worden, maar nu er verse doperwten te koop zijn, zou ik de dappere papeters willen aanraden die te gebruiken.

250 gram doperwten (gedopt)

250 gram aardappelen

2 uien

2 à 3 bleekselderijstengels

2 ansjovisjes of een halve haring

1 geroosterde boterham

verse tuinkruiden

boter

Fruit de gepelde uien in de boter en voeg de in stukken gesneden selderij, de ansjovis of haring en de fijngehakte kruiden toe. Doe er de geroosterde boterham bij en zoveel water dat alles net onder staat. Laat het mengsel op een laag vuur zachtjes stoven. Doe er dan de doperwten en de geschilde en geraspte aardappelen bij. Voeg eventueel extra water toe. Als de aardappelen gaar zijn wordt het mengsel door een paardenharen zeef gedrukt. Bewaar iets van het kookvocht om de pap die na het zeven is ontstaan, smeuïg te maken. Doe er eventueel nog een klont boter bij en breng de pap op smaak met zout en peper.

    • Anne Scheepmaker