Saoediër wordt niet vervolgd na oproep tot liquidatie joden

LONDEN, 13 JULI. De Saoedische dissident professor Mohammed al-Masari wordt in Groot-Brittannië niet vervolgd wegens zijn oproep tot liquidatie van de joden in Israel in zijn wekelijkse nieuwsbulletin Al-Huquq (rechten).

Dat heeft het Britse parket gisteren meegedeeld. Het ministerie van binnenlandse zaken had het parket gevraagd de mogelijkheid van vervolging te onderzoeken.

Volgens een woordvoerder van het parket zijn de uitspraken van Masari weliswaar extremistisch, maar kan de Saoediër in Groot-Brittannië daarom nog niet worden vervolgd. Volgens de Britse wet is het aanzetten tot rassenhaat of moord strafbaar. Maar vervolging is in het eerste geval niet mogelijk als personen die in het buitenland leven doelwit zijn, in het tweede geval moet een bepaalde persoon mikpunt zijn. Oproep tot moord op een onbepaalde groep is niet strafbaar onder de Britse wet. (AFP)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: In Al-Huquq, dat vanuit Londen wordt toegestuurd aan medestanders in het Midden-Oosten, schreef Masari vorige maand dat “de strijd tegen de joden een specifieke verplichting is voor alle moslims, tot ze vernietigd zijn en uit Palestina zijn verdreven.” “Joden zijn een natie van lafaards. Ze zijn niet een volk dat in staat is oorlog te voeren. Hun vernietiging is niet moeilijk voor moslims.”

Masari zei later desgevraagd zijn opmerkingen over de joden niet zo letterlijk te hebben bedoeld. “Het was Arabische retoriek”, aldus Masari in een vraaggesprek. Hij had bedoeld te zeggen dat Israel nooit kan worden geaccepteerd zolang het Jeruzalem bezet en de Palestijnen hun rechten onthoudt, zei hij.

Masari, die het dissidente Comité voor de Verdediging van Legitieme Rechten leidt, voert vanuit ballingschap in Londen een felle campagne per fax en Internet tegen het Saoedische koningshuis, dat hij als corrupt en schijnheilig veroordeelt. Vanauit dat standpunt toont hij ook begrip voor de recente aanslagen op Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië.

De Britse regering heeft enkele malen getracht hem het land uit te krijgen, laatstelijk begin dit jaar, omdat bondgenoot Saoedi-Arabië dreigde het Britse bedrijfsleven belangrijke orders te onthouden. De Britse rechter verbood dat echter, en de Saoedische autoriteiten hebben inmiddels berust in zijn aanwezigheid in Londen. Masari heeft toestemming nog vier jaar in Groot-Brittannië te blijven.