'Saddam verijdelt coup militairen'

KAIRO, 13 JULI. De Iraakse leider, Saddam Hussein, heeft vorige maand een poging tot staatsgreep van een groep militairen verijdeld. Dat meldt de in de Egyptische hoofdstad, Kairo, verschijnende krant Al-Hayat. Bronnen bij de Iraakse oppositie in Jordanië hebben het bericht bevestigd.

Saddam zou inmiddels in verband met de couppoging ten minste vijftig officieren hebben laten arresteren. Over hun lot is niets bekend. Onder de gearresteerde militairen bevinden zich onder anderen, aldus de bronnen in Jordanië, brigadier Suhail al-Adami, die aan het hoofd stond van een divisie, en kolonel Adnan Ali al-Ta'i, die het bevel voerde over een brigade in Zuid-Irak. Volgens de bronnen bij de oppositie in Jordanië zochten de officieren steun bij de legerleiding voor hun plannen. De samenzweerders zouden Generaal Hamid Shiban, die aan het hoofd stond van de Iraakse luchtmacht tijdens de oorlog met Iran, tot staatshoofd hebben willen maken. Ook Shiban werd opgepakt maar hij kwam weer op vrije voeten omdat hij Saddam er van wist te overtuigen dat hij niet van het complot op de hoogte was.

Het is niet de eerste keer dat de oppositie in Jordanië gewag maakt van een staatsgreep tegen Saddam. Gezien het karakter van het Iraakse regime vallen zulke beweringen echter moeilijk te controleren. Vorige week nog zei het voormalige, vorig jaar gevluchte, hoofd van de veiligheidsdienst, Majoor-Generaal Wafiq al-Samarra'i, dat Saddam een aantal officieren van de Republikeinse Garde, het Iraakse elitecorps dat onder andere verantwoordelijk is voor de beveiliging van Saddam en zijn familie, had laten arresteren omdat ze plannen hadden gesmeed om Saddam te vermoorden. Volgens Al-Hayat heeft de Iraakse leider onlangs ook een aantal leden van de al-Nida clan uit zijn geboorteplaats, Tikrit, laten arresteren op beschuldiging van samenzwering. (AP)