Richard te sterk voor Nederlands tweetal

LE PUY, 13 JULI. Met een flitsende demarrage heeft Pascal Richard gisteren de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. De 32-jarige Zwitser versloeg in de sprint onder onder anderen Danny Nelissen (vierde) en Erik Breukink (zevende). De negen koplopers hadden in Le Puy een voorsprong van ruim vijftien minuten op het peloton.

Breukink en Nelissen viel gisteren weinig te verwijten. Beide Rabo-renners probeerden om beurten te versnellen, hun medevluchters waren telkens attent. De Deen Jesper Skibby vond steun bij de Fransman Laurent Roux, de tweede TVM'er die van voren reed. Op het laatste rechte eind trok Nelissen de sprint aan, gevolgd door Skibby en Richard. De Romandiër beschikte over de beste benen na 143 kilometer.

Voor Richard betekende de overwinning in Le Puy zijn tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk. In 1989 won hij de bergetappe naar Brianon. Een jaar eerder bevestigde hij zijn veelzijdige talent door in eigen land de wereldtitel bij het veldrijden te winnen.

In 1993 toonde de coureur van de Italiaanse MG-formatie zich de sterkste in de Ronde van Lombardije. Afgelopen voorjaar won Richard op slimme wijze de Belgische voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Nelissen verklaarde na afloop verkeerd voorgelicht te zijn. “Mij was verteld dat de laatste honderden meters vlak zouden zijn. Liep de weg tot mijn grote ergernis omhoog. Misschien had ik nog even moeten wachten voordat ik aanging, maar ik ben van nature een aanvaller. Ik kan niet wachten, zoals Blijlevens dat kan.”

In tegenstelling tot Nelissen was Breukink na afloop ontevreden. “Want we hebben niet gewonnen. We zullen wel ergens iets fout hebben gedaan. Wat? Niet hard genoeg gedemarreerd misschien”, zei de 32-jartige routinier die voor het eerst in deze Tour van zich deed spreken.