Ondanks dreigende boycot; Franse Total wil per se in Birma blijven

AMSTERDAM, 13 JULI. De Franse oliemaatschappij Total gaat door met zijn activiteiten in Birma, ondanks de dreiging van een boycot. Total heeft vrijdag laten weten dat de dreigementen van actiegroepen “niets veranderen aan onze plannen”.

Total heeft in Nederland circa 160 pompstations en beschikt daarmee over een marktaandeel van circa 4 procent.

Actiegroepen gaan oproepen tot een Europese boycot van Total wegens de investeringen van de Franse oliemaatschappij in Birma. “Wij gaan ons vanaf nu richten op Total”, aldus G. Hillenius van het Burma Centrum. “We hoeven niet eerst te gaan praten. We weten al dat het hun niets kan schelen.” Total volstaat vanuit Parijs met de mededeling dat de protesten niets veranderen aan de opstelling van de onderneming. Op de politieke situatie in het land wil de oliemaatschappij niet ingaan.

Europese actiegroepen zullen hun oproep over anderhalve week in Straatsburg lanceren, wanneer ook het Europees Parlement zich over de situatie in het Zuidoost-Aziatische land buigt. De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die onder huisarrest staat, zal het Europees Parlement vanaf een videoband toespreken. Onder druk van actiegroepen besloten Heineken en Carlsberg eerder deze week zich terug te trekken uit Birma.

De aandacht richt zich nu op Total, omdat de onderneming een belangrijke deelnemer is in Yadana, het grootste investeringsproject in Birma. Door de Yadana-pijpleiding gaat Birma gas exporteren naar Thailand.

Actiegroepen vrezen dat het militaire bewind wel eens 400 miljoen dollar per jaar aan het project zou kunnen verdienen. Zij stellen ook dat Birmese legereenheden die de rust in het betrokken gebied moeten bewaren, zich schuldig maken aan ernstige schendingen van de mensenrechten.

Het Deense Birma-comité liet vrijdag weten acties te overwegen tegen speelgoedfabrikant Lego. De actiegroep gaat in een brief uitleg vragen aan Lego, dat zijn bekende stenen ook in Birma verkoopt. “We vermoeden dat het militaire bewind aan die handel verdient”, aldus een zegsman van het comité. Hij erkent overigens dat de verkopen van Lego in Birma “waarschijnlijk niet omvangrijk” zijn.

Europa neemt geen nieuwe strafmaatregelen tegen het militaire regime. Zolang de VN-Veiligheidsraad niet oproept tot een handelsembargo, kondigt de Europese Unie niet eenzijdig zulke sancties af, zo is uit bronnen in Brussel vernomen. (ANP)