Le Puy

Een man van middelbare leeftijd loopt door de perszaal. De gedachten dwalen af. Weer een verslaggevende vijftiger, van wie er tientallen de Tour volgen. Niks bijzonders. Jacques Augendre is echter 71 jaar. Met zijn heldere blik en zijn kaarsrechte houding oogt hij in geen enkel opzicht als een gepensioneerde sportjournalist. Die nemen meestal afscheid met een bierbuik en een pafferig gezicht.

Het geheim van zijn fitheid zit hem in de liefde voor het wielervak. Augendre volgt deze zomer voor de 45ste achtereenvolgende keer de Tour de France. “Ik heb het uitgerekend. Bij elkaar heb ik voor de Tour vier jaar lang in de auto en in een hotel gezeten.” Sinds zijn pensioen schrijft hij voor Panorama d'un Siècle, een tijdschrift met alle Tourgegevens vanaf de eerste editie in 1903. Dit jaar heeft hij nog een extra opdracht.

Augendre moet de laatste hand leggen aan de Livre d'Or, het lijfwerk van zijn legendarische collega Pierre Chany die anderhalve week voor diens vijftigste Tour aan een longziekte overleed. Om het boek op de geplande datum te voltooien - een week na de aankomst in Parijs wordt het uitgegeven - werkt Augendre bijna dag en nacht door. “Ik zit dit jaar alleen maar in mijn hotelkamer, van de koers heb ik weinig gezien.” Hij kijkt met een bijna verliefde blik naar de oude foto's van Fausto Coppi. In 1952 volgde hij als 27-jarige redacteur de verrichtingen van de Italiaanse geweldenaar. Coppi overleed in 1960 aan malaria. Augendre zal de volgende eeuw vast en zeker meemaken.

    • Jaap Bloembergen